Pelicam, singurul festival de film despre mediu din România, începe pe 14 iunie

1

Pelicam International Film Festival, ediţia a II-a, debutează anul acesta pe 14 iunie, în Tulcea cu un program artistic complex, fiind singurul festival de film din România având ca temă principală mediul înconjurător şi oamenii.

 

poster

 

Timp de 3 zile, în Piaţa Civică şi în Centrul Cultural Jean Bart vor avea loc proiecţii în aer liber şi videoproiectii în premieră naţională a 15 filme de lungmetraj din ţări precum Germania, Franţa, Norvegia, Danemarca, Polonia, Elveţia, Canada şi Anglia, filme premiate la alte festivaluri de renume şi realizate de regizori celebri a căror cariera a fost premiată în cadrul festivalului internaţional de film de la Berlin, Cannes sau chiar la Oscar. Printre numele sonore din cadrul PIFF 2013 se număra filmul norvegian din deschidere “North of the sun” în regia lui Inge Wegge urmat de concertul celor de la Robin and The Backstabbers  vineri  14 iunie şi filmul “La soif du monde” în regia celebrului fotograf Yann-Arthus Bertrand, cunoscut la nivel mondial pentru cartea sa: “Pământul de pe cer” şi filmul sau “Home”.  Pelicam aduce şi ultimul film al celebrului regizor german Fatih Akin, documentarul “Polluting Paradise” prezentat la Cannes în 2012. În data de 16 iunie, în Piaţa Civică, va avea loc ceremonia de închidere şi decernarea premiilor celei de-a doua ediţii a festivalului de film Pelicam, urmate de concertul celor de la Șuie Paparude.

Incluse într-o proiecţie specială atât în Piaţa Civică, cât şi în Centrul Cultural Jean Bart sunt filmele care se vor proiecta în prezenţa echipei aflate în România şi anume: “ More Than Honey”, în regia lui Markus Imhoff, câştigător al Ursului de Argint la Berlin IFF şi nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin pentru celebră operă The Boat îs Full, filmul “Roşia Montana a town on the brink” proiectat în prezenţa regizorului de origine germană Fabian Daub, interesat de subiectul regiunii Roşia Montana aflat în dezbateri internaţionale, şi filmul “Tous Cobayes” în regia lui Jean Paul Jaud cunoscut pentru celebrul documentar, “Nos enfants nous accuseront”.

Pelicam IFF 2013 aduce şi o secţiune de scurtmetraje şi trei filme incluse special în program pentru publicul tânăr din Tulcea cât şi proiecţia filmului “Botiza”, având ca temă principală viaţa oamenilor din satul maramureşean Botiza şi activitatea lor, poveste prezentată la nivel mondial de către regizorul Frédéric Gonseth.

Pe lângă proiecţiile de film şi concertele în aer liber, a doua ediţie a festivalului internaţional de film Pelicam include şi o serie de dezbateri cu invitaţi speciali şi workshopuri susţinute de profesionişti precum şi vernisaj de fotografie cu lucrările lui Sorin Onisor, expuse în clădirea muzeu a oraşului Tulcea, Casa Avramide.

Keith Partridge, care în prezent lucrează pentru postul internaţional de televiziune BBC, premiat pentru peşte 60 de producţii de cinema şi televiziune filmate în condiţii extreme va susţine pentru prima oară în România un workshop în dată de 15 iunie, în cadrul celei de-a doua ediţii a festivalului de film Pelicam. Tot o ocazie unică pentru amatorii de film documentar şi de noile tehnologii o reprezintă şi workshopul susţinut de Stephane Siohan, realizatorul webdocumentarului Go!Ukraine care va prezenţa publicului metoda realizării a unui documentar interactiv cu un impact puternic în mediul online.

Festivalul Internaţional de film Pelicam oferă ocazia publicului din România să descopere activitatiile oamenilor din alte ţări, abordarea lor faţă de mediul înconjurător, respectul şi preţuirea pentru natura în general. De ce ar trebui să valorificăm, să protejăm şi să dezvoltăm mediul în care trăim este foarte bine surprins şi prezentat prin cea de-a 7-a artă, cinematografia, reprezentată prin filmele şi activităţile conexe din cadrul celei de-a doua ediţii Pelicam IFF. Intrarea la toate evenimentele Pelicam IFF 2013 este gratuită.

 

Festivalul internaţional de film Pelicam este un eveniment organizat de Asociaţia Culturală Leş Herbes Folles şi începând cu 2013, Pelicam face parte din Green Film Network, reţeaua internaţională a festivalurilor de film de mediu.


Advertisment ad adsense adlogger