Mantia invizibilă care creează "găuri negre" în timp

0

Mantiile invizibile sunt rezultatul noilor abilități ale fizicienilor de a distorsiona în moduri extreme câmpurile electromagnetice. Ideea de bază este ca lumina să ocolească un volum din spațiu, pentru ca orice din această regiune să fie invizibil.

Efectul a generat un interes enorm. Primele pelerine invizibile au funcționat doar la frecvențe de microunde, dar în câțiva ani fizicienii au găsit metode de a crea pelerine care funcționează pentru lumină vizibilă, pentru sunet și pentru undele oceanice. Ei au făcut chiar “pelerine ale iluziei”, care fac un obiect să arate ca altul.

Moti Fridman și colegii săi de la Universitatea Cornell din Ithaca au creat o pelerină care ascunde evenimente în timp. Acest lucru este posibil datorită unui fel de dualitate între spațiu și timp, în teoria electromagnetică. Difracția unui fascicul de lumină în spațiu este echivalentă, din punct de vedere matematic, propagării temporale a luminii într-un mediu de dispersie. Cu alte cuvinte, difracția și dispersia sunt simetrice în timp și spațiu.

Astfel că, așa cum poți face o lentilă care focalizează lumina în spațiu folosind difracția, la fel este posibil să folosești dispersia pentru a face o lentilă care să focuseze lumina în spațiu.

“Această lentilă în timp poate mări sau comprima în timp”, spun cei de la Cornell. Pentru a face o pelerină temporală trebuie să plasezi două lentile de timp în serie și apoi să trimiți un fascicul prin ele. Prima comprimă lumina în timp, iar cea de-a doua o mărește la loc. Acest lucru formează un gol, iar pentru o perioadă scurtă de timp, există un gol în timp în care orice eveniment se întâmplă rămâne neînregistrat.

Pentru un observator, lumina care iese din a doua lentilă este nedistorsionată, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Dispozitivul cercetătorilor de la Cornell are unele limite. Pelerina funcționează timp de doar 110 nanosecunde, ceea ce e foarte puțin.

Sursa: technologyreview.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger