"Pelerina invizibilităţii" în faţa rechinilor

0

În încercarea de a oferi oamenilor o soluţie pentru a scăpa de o întâlnire nedorită şi neaşteptată cu un rechin, oamenii de ştiinţă au propus diverse trucuri, de la cuştile subacvatice la repelenţi magnetici. Dar, indiferent care dintre metode este folosită, rechinul tot vede omul aflat în apă. Cu un nou costum de cauciuc (pentru scafandri), însă, am putea fi invizibili în faţa rechinilor.

 

 

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Western Australia şi designerii de la Shark Attack Mitigation Systems au lucrat împreună pentru a crea două modele noi de costume de cauciuc care să funcţioneze precum „pelerina invizibilităţii” când vine vorba de rechini. Şi, în ciuda aşteptărilor, aceste costume nici nu folosesc tehnologie foarte sofisticată pentru a-şi atinge scopul, ci folosesc natura în avantajul lor. Costumul din imagine (sus), numit Elude, are un model şi o culoare care profită de imposibilitatea rechinilor de a distinge culorile; rechinii nu au cum să îl perceapă, cel puţin în teorie. Al doilea costum, numit Diverter, are dungi alb – albastre, încercând să imite culoarea apei şi să păcălească prădătorii.

În teorie, cel puţin, cele două costume ar avea toate motivele să funcţioneze. Dacă rechinul nu te vede, nu va şti că eşti acolo, în apă, cu el. Dungile colorate adesea sunt un avertisment pentru prădători că prada este veninoasă, aşa că îi ţin la distanţă. Deocamdată, costumele au fost testate în prezenţa rechinilor tigru, dar nu purtate de către oameni, efectiv. Rezultatele iniţiale raportate au fost promiţătoare, totuşi, iar costumele au fost deja scoase pe piaţă, pentru comercializare. Testele vor continua vara aceasta, de data asta în prezenţa marilor rechini albi.

 

 

Sursa şi foto: Geek


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger