Pelerina invizibilității ascunde evenimente foarte scurte

0

Fizicienii se străduiesc de ani de zile să perfecționeze pelerinele invizibilității – manipularea luminii în jurul unei regiuni din spațiu pentru a ascunde orice obiect se află acolo. Recent, cercetătorii de la Universitatea Cornell au realizat prima pelerină temporală, o mașinărie care ascunde un obiect sau un eveniment nu într-un punct anume din spațiu, ci la un moment anume în timp.

Cercetătorul Moti Fridman și colegii săi au trecut, într-o demonstrație preliminară, o rază de laser printr-un aparat experimental și printr-un detector. Un obiect sau chiar o altă rază de lumină din traiectoria razei inițiale poate crea o modificare în lumina de laser pe care detectorul o poate înregistra. Dar, cu ajutorul opticii, Fridman a reușit să deschidă un gol scurt în timp în rază și apoi să îl închidă repede ca și cum raza ar fi trecut nederanjată, astfel că senzorul nu a înregistrat întreruperea.

Cercetătorii au folosit pelerina invizibilității pentru a ascunde un impuls optic care, în mod normal, ar interacționa cu raza de laser pentru a produce un efect de o anumită lungime a undei.

Pelerina se bazează pe faptul că lumina de diferite culori se deplasează cu viteze diferite în anumite medii. Folosind un dispozitiv denumit “lentila timpului”, cercetătorii despart raza de laser de o singură culoare pe mai multe lungimi de undă, apoi încetinesc jumătate dintre acestea și le accelerează pe celelalte. Astfel, se creează o gaură temporală scurtă care poate fi închisă înainte de a fi sesizată de detector, întorcând raza la o singură lungime de undă.

Gaura creată de Fridman și colegii săi este extreme de mică, de doar 50 de picosecunde.

Foto: Flickr / dmuth

Sursa: Live Science


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger