Pedeapsa pentru cauzarea a 3.500 de morti: 2 ani de inchisoare si 2.100 de dolari

6

O judecatorie din India a condamnat 7 angajati de la compania americana Union Carbide pe motiv de neglijenta. Toti au primit cate 2 ani de inchisoare si o amenda de aproximativ 2.100 de dolari, desi ei sunt cei care au cauzat unul dintre cele mai mari accidente industriale in 1984, accident soldat cu moartea a mii de oameni.

Sute de protestatari s-au adunat in fata judecatoriei, scandand “Prea putin, prea tarziu”, “Spanzurati vinovatii” sau “Tradatori ai natiunii”.Nu a fost nevoie decat de o campanie de 26 de ani si o multime de proteste ca “vinovatii sa fie pedepsiti”, desi, dupa estimarile oficiale, neglijenta celor 7 angajati a costat  cel putin 3.500 de vieti umane si o poluare masiva. Un al optulea acuzat a murit in timpul procesului.

In 1984, o fabrica apartinand Union Carbide a eliberat din greseala o cantitate uriasa de gaze toxice in centrul orasului indian Bhopal. Daca guvernul atesta 3.500 de accidente fatale directe, activistii vorbesc de un numar mult mai mare: 25.000 de oameni ar fi murit fie direct, la fata accidentului, fie la cateva zile dupa, dupa estimarile lor.

In cadrul dosarului, prima decizie a fost luata in 1987, cand 10 oameni au fost gasiti vionovati pentru ucidere din culpa, insa Curtea Suprema din India a hotarat in 1996 ca nimeni nu poate fi tras la raspundere pentru accident, asa ca oamenii respectivi nu pot fi acuzati de ucidere din culpa.

Compania Union Carbide a platit despagubiri in valoare de 470 de milioane de dolari, acum 20 de ani, iar acum, avand in vedere ca a fost preluata de Dow Chemicals in 1999, nu se mai poate vorbi de noi despagubiri.

Condamnatul cel mai important este Keshub Mahindra, actualul CEO al celei mai mari firme producatoare de tractoare din India, si CEO al Union Carbide India la momentul accidentului.

Desi, teoretic, exista modalitati de atac asupra deciziei, avand in vedere “rapiditatea” sistemului juridic din India, probabil ca vor trece inca atatia ani pana sa vedem alte decizii in acest caz.

Compania Union Carbide a si dat dupa verdict o declaratie de presa prin care accentueaza inca o data ca nu mai are nici o legatura cu Bhopal, avand in vedere ca in 1994 a vandut fabrica companiei Carbide India Limited (UCIL), redenumita ulterior Eveready Industries. In 1999, compania a fost preluata de Dow Chemicals.

O decizie controversata, spun activistii, avand in vedere ca e vorba de cel mai mare accident ecologic industrial din istorie, iar numarul oamenilor afectati ajunge pana la 100.000. Expertii vorbesc de incidenta extrem de mare a unor boli in aceasta regiune, cum ar fi cancerul, orbirea, boli respiratorii, probleme imunologioce sau neurologice, dar si afectiuni la nastere in cazul copiilor.  (M.Cs.)

Sursa: Reuters

Foto: Reuters

Tags:6 comentarii

  1. Dar pe edilii care au permis construirea unui bidonville imens langa o uzina chimica in care se lucreaza cu substante periculoase nu-i pedepseste nimeni? Ca intodeauna vedem vinovatii numai intr-o parte.

  2. “Viata unui om nu valoreaza nimic , si totusi nimic nu valoreaza cat viata unui om !”…” Moartea unui om este o tragedie, moartea unui milion este doar statistica!”…

  3. civilizatia umana se indreapta spre autodistrugere.
    stiri cu adevarat importnate, ca acestea, nu mai trezesc nici un interese in mintea spalata de propaganda a populatiei…

  4. Americanii!! Ne conduc si pot sa faca si genocid ca nu au pe acest pamant pe altii mai superiori care sa-i pedepsesca sau sa-i traga la raspundere!!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger