Pe urmele rechinilor, cu o aplicaţie specială pentru iPhone sau iPad

1

Dacă vă doreaţi să călătoriţi prin ocean alături de rechini precum Marele Alb, dar, totuşi, departe de colţii lor, acum puteţi face acest lucru virtual, printr-o aplicaţie creată pentru iPhone şi iPad. Nici măcar nu este scumpă – costă puţin sub patru dolari.

 

Aplicaţia se numeşte „Expediţia rechinul alb” (Expedition White Shark) şi duce utilizatorul aproape în timp real alături de rechini. Dincolo de amuzament şi ineditul ei, scopul aplicaţiei este de a atrage atenţia publicului asupra acestei specii de rechini, Marele Alb, iar acest lucru să ajute eforturile de protejare şi conservare duse de numeroase organizaţii. În spatele aplicaţiei stă biologul marin Michael Domeier, preşedinte al Institutului de Ştiinţă şi Conservare Marină (o organizaţie non-profit din California, SUA). El a studiat timp de mulţi ani rechinii din această specie şi a fost printre primii specialişti în biologie marină care a „montat” emiţătoare pentru monitorizare prin satelit pe rechini din această specie.

Practic, aceste emiţătoare sunt şi cheia noii aplicaţii. Ele sunt fixate pe înotătoarele dorsale ale rechinilor, iar de fiecare dată când acestea ies din apă, ele trimit un semnal spre satelit, care marchează locul unde se află rechinul şi îl pune pe o hartă. Printre rechinii „urmăriţi” în acest fel se numără unii deja celebri, precum Bruce (în imagine), care este destul de prietenos cu scafandrii care coboară în cuşti speciale în adâncuri. „Se pare că, din cine ştie ce motive, nu este sfios în faţa camerelor”, a conchis Domeier, „ba chiar îi place să se dea în spectacol”. Cu ajutorul aplicaţiei concepute pentru călătoria cu rechinii, oamenii pot vedea locurile pe unde aceştia se plimbă, pot afla detalii despre preferinţele şi comportamentul lor, deosebit de la masculi la femele şi multe alte lucruri interesante.

 

Astfel arată aplicaţia care vă permite să călătoriţi pe urmele rechinilor albi uriaşi din Pacific

 

Despre rechinii albi uriaşi se cunosc anumite lucruri, dar altele au rămas învăluite în mister – spre exemplu, câţi mai sunt, în total, în oceane. Cu ajutorul aplicaţiei lansate, organizaţia speră să câştige şi bani, tocmai pentru a finanţa studii mai complexe, bazate pe tehnologii moderne, care ar putea să ofere acces lumii la secretele rechinilor albi uriaşi. Un studiu realizat recent de Universitatea din California a estimat că doar 220 de rechini albi uriaşi adulţi mai trăiesc în apele din nordul coastei americane de la Pacific. Domeier crede că ar putea fi mai mulţi, dar este nevoie de studii aprofundate pentru estimarea corectă a numărului lor real. Specia apare ca „vulnerabilă” pe lista roşie a IUCN.

 

Sursa: Our Amazing Planet

Foto: OAP

 

 


Un comentariu

  1. Pingback: Kövess cápákat az iPhone-odon! » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger