Pe Staţia Spaţială Internaţională se cultivă plante fără ajutorul gravitaţiei

0

Când oamenii de ştiinţă au trimis seminţe pe Staţia Spaţială Internaţională, în anul 2010, nu au avut doar intenţia de a ajuta astronauţii să îşi decoreze frumos casa spaţială: totul făcea parte dintr-un experiment menit să afle dacă rădăcinile plantelor se pot dezvolta într-un loc fără gravitaţie.

 

 

Gravitaţia are o mare influenţă asupra dezvoltării rădăcinilor plantelor, dar se pare că, în spaţiu, acestea pot înflori şi în absenţa acestei forţe. Flori albe şi mici, din specia Arabidopsis thaliana, înveselesc zilele astronauţilor de pe Staţia Spaţială Internaţională. Acest lucru se întâmplă datorită abilităţii plantelor de a se orienta pe măsură ce se dezvoltă, crede echipa de cercetători de la Universitatea din Gainesville, Florida, SUA. Când seminţele au încolţit pe staţia spaţială, rădăcinile lor s-au comportat ca şi când ar fi fost pe Pământ: s-au îndepărtat de seminţe în căutarea nutrienţilor şi a apei, adică exact după acelaşi model generat de prezenţa gravitaţiei pe planetă. Mai mulţi experţi NASA au sugerat, însă, că, datorită faptului că se află la numai 350 de kilometri distanţă de Pământ, plantele îşi menţin instinctele specifice dezvoltării pe planetă, deşi nu mai au gravitaţia ca şi ghid.

Însă noul studiu al evoluţiei plantelor arată că anumite caracteristici specifice creşterii plantelor, despre care oamenii de ştiinţă credeau că erau un rezultat al gravităţii (care acţiona asupra celulelor şi părţilor plantelor), nu au, în fapt, nevoie de gravitate pentru a exista. „Este prea puţin înţeles modul în care plantele reacţionează atunci când gravitaţia este scoasă din ecuaţie”, spune Anna-Lisa Paul, genetician specialist în plante şi co-autor al studiului. Alături de colaboratorul ei, Robert Ferl, biolog, ea a monitorizat plantele de pe staţia spaţială cu ajutorul imaginilor transmise de acolo la fiecare şase ore. Astfel, a descoperit că florile spaţiale au dezvoltat acelaşi model de rădăcini ca şi când ar fi crescut pe Pământ, urmând acelaşi proces de curbare, de deformare, pe măsură ce se îndepărtează de seminţele din care au pornit.

Acest proces de modificare a formei şi traseului rădăcinilor era pus pe seama gravitaţiei. Dar Paul şi Ferl cred că, în absenţa acesteia, apar alte semnale care permit plantei să îşi direcţioneze rădăcinile departe de sămânţă şi lumină. Astfel de semnale ar putea fi nivelul de umiditate, substanţele nutritive sau nevoia de evitare a luminii. „Concluzia este că, deşi plantele ştiu că se află într-un mediu nou, reuşesc să se dezvolte corect, să se adapteze”, susţine Paul. Descoperirea celor doi autori ai studiului poate fi de mare ajutor în viitor, pentru perspectivele ambiţioase ale omenirii de a avea culturi în spaţiu sau pe alte planete. „Nu există niciun impediment în a creşte plante în medii cu microgravitate, precum în misiunile de lungă durată spre Marte sau în medii fără gravitate ori cu gravitate redusă, precum în sere specializate pe Marte sau pe Lună”, conchide Paul la finalul studiului, publicat în revista BMC Plant Biology.

 

Sursa şi foto: National Geographic

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger