Pe Reddit se scrie un proiect de lege: Citiți prima variantă a Free Internet Act

0

În fața asaltului SOPA, PIPA, ACTA, comunitarea de pe Reddit a răspuns cu o inițiativă care arată că democrația e gata să treacă la nivelul 2.0. Mai precis, utilizatorii s-au pus pe elaborat un proiect de lege alternativ la SOPA, respectiv Free Internet Act, care încearcă să răspundă nevoilor și principiilor celor care protestează împotriva tentativelor de cenzură din partea statelor.

 

Prima variantă a Internet Freedom Act este deja disponibilă online, pe Google Documents, unde chiar în acest moment este supusă editărilor și comentariilor venite din partea comunității de Redditori, dispuși să pună umărul la acest proiect legislativ. Inițiativa îi aparține unui utilizator austriac, care semnează cu pseudonimul RoyalwithCheese22 și care a lansat o discuție despre un posibil proiect care să vină în întâmpinarea unor amenințări de tipul SOPA sau ACTA. ”Ideea e să țintim cât mai sus. Este aceeași strategie pe care o folosesc și cei care promovează ACTA și SOPA. Să țintim absurd de sus, astfel încât de acolo să putem coborî și ajunge la un compromis,” scria RoyalwithCheese22 în postul care a dus la nașterea Free Internet Act.

Scopul acestui proiect de lege este, după cum arată chiar statutul lui, ”să promoveze prosperitatea, creativitatea, spiritul antreprenorial și inovația, prevenind restrângerea libertății și a impunerii mijloacelor de cenzură. FIA le va permite utilizatorilor să browseze liber, fără să fie cenzurați, aceștia având dreptul la libera exprimare și accesul la cunoașterea liberă; nou suntem cei care deținem conținutul Internetului, nu guvernele noastre. Desigur, pentru protecția materialelor aflate sub copyright trebuie să existe anumite reglementări,” se precizează în cadrul Free Internet Act. Astfel, documentul conține propuneri extinse pentru protejarea materialelor disponibile online sub drepturi de autor, prevăzând, de pildă, un sistem de avertizare a celor care încalcă aceste drepturi: un preaviz de 30 de zile pentru retragerea  materialelor respective și șansa de a-și susține postarea.

Chiar dacă presa a semnalat naivitatea care stă la baza acestei inițiative, chiar și a uneolor formulări și abordări, esențială rămâne însă tendința care a generat o astfel de acțiune din partea celor care vor să-și apere drepturile la privacy și cunoaștere liberă.

Puteți citi documentul integral aici, parola de acces fiind ”redditcat”. Așteptăm comentarii, sugestii, eventual o adaptare în limba română.

 

Sursa: Huffington Post

Foto: Torontosavvy.me


 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger