Pe planetele cu două stele ar putea exista plante negre

0

Plantele de pe planete îndepărtate ar fi dezvoltat frunze şi flori negre pentru a supravieţui, arată un studiu citat de BBC News.

Flora neagră sau gri ar fi evoluat astfel pe planete care orbitează stelele pitice roşii. Asta le permite plantelor să absoarbă mai multă lumină pentru fotosinteză, folosind lumina stelelor să convertească dioxidul de carbon în compuşi organici.

Jack O’Malley-James, astrobiolog la Universitatea St. Andrews, s-a axat pe mai multe sisteme stelare despre care se crede că sunt comune în Univers. El a folosit modele pentru sisteme stelare cu două sau trei stele cu combinaţii variate de stele asemănătoare Soarelui sau stele pitice roşii. Apoi, el a adăugat planete acestor modele, care orbitează în jurul uneia sau mai multor stele.

Studiul pleacă de la ideea că plante similare celor de pe Pământ s-ar putea dezvolta pe o planetă într-o „zonă locuibilă” în jurul stelei sale. Fotosinteza ar semăna celei de pe planeta noastră, unde plantele folosesc lumina Soarelui pentru a converti dioxidul de carbon şi apa în oxigen şi compuşi organici.

Flora de pe aceste planete s-ar fi adaptat condiţiilor foarte diferite de lumină pentru a realiza fotosinteză. “Dacă o planetă s-ar afla într-un sistem cu două sau mai multe stele, ar exista multiple surse de energie pentru a declanşa fotosinteza”, spune cercetătorul.

“Temperatura unei stele îi determină culoarea şi, prin urmare, culoarea luminii folosite pentru fotosinteză. În funcţie de culoarea luminii stelelor lor, plantele evoueaza foarte diferit”, mai spune acesta.

Dacă lumina unei planete provine de la o stea pitică roşie, cercetătorul crede că plantele posibile de pe această planetă ar fi negre sau gri. Unul dintre scenariile posibile este acesla potrivit căruia o planetă îşi ia lumina atât de la o stea asemănătoare Soarelui, cât şi de la una pitică roşie. Acest lucru ar duce la două tipuri de plante pe planeta respectivă – unele mai colorate care folosesc lumina de la steaua asemănătoare Soarelui şi unele negre sau gri.

Foto: Flickr / garryknight

Cititi si:

Cea mai mare luna plina din ultimii 19 ani si fascinatia selenara

Primul recensamant planetar: Peste 50 de miliarde de planete in Calea Lactee

Infertilitatea va reduce sansele colonizarii spatiului cosmic

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger