Pe lângă criza democratică, Egiptul se confruntă și cu o criză a populației

2

Pe lângă regimul autocrat, Egiptul se confruntă cu o altă problemă de proporții – creșterea necontrolată a populației. Aceasta a crescut de la 44 de milioane, în momentul în care Hosni Mubarak a preluat puterea în 1981, la peste 80 de milioane în prezent, ceea ce a transformat Egiptul în cea mai populată țară din Orientul Mijlociu și din lumea arabă. Iar egiptenii au o concentrație foarte densă, locuind pe o fâșie îngustă de pământ de-a lungul Nilului, din moment ce restul țării este sterp și în mare parte de nelocuit.

Dacă ritmul actual de creștere continuă, populația Egiptului ar putea ajunge la 160 de milioane în 2050, scrie grist.org. Regimul Mubarak a promovat măsurile anticoncepționale și familiile mai mici, ceea ce a dus la încetinirea ratei de creștere. În 1981, o femeie năștea, în medie, cinci copii, cifră care a ajuns la trei în prezent. Dar și așa ritmul de creștere este nesustenabil. Abd Al-Salam Hassan, cercetător la Centrul Demografic din Cairo, spune că încercările guvernului de a încetini rata nașterilor eșuează pentru că publicul nu a fost implicat în procesul de decizie. „Oamenii nu cred că guvernul lucrează pentru ei”, spune el.

Unul dintre rezultatele populației în creștere este o uriașă rată a șomajului în rândul tinerilor. Peste 90% dintre egiptenii fără loc de muncă au vârste cuprinse între 15 și 29 de ani. Totodată, femeile tinere au mai puține șanse să lucreze și sunt mai puțin preocupate de găsirea unui loc de muncă decât bărbații tineri – o altă problemă, și asta pentru că oportunitățile economice sunt asociate în rândul femeilor cu o rată scăzută a nașterilor. Egiptul se mai confruntă și cu împuținarea rezervelor de hrană, fenomen intensificat de explozia populației, cu schimbările climatice și cu prețurile ridicate la petrol.

Pe măsură ce populația crește, suprafața de pământ necesară pentru locuințe și afaceri crește și ea, iar cea pentru agricultură scade. Asta va obliga țara să bazeze și mai mult pe importuri. Egiptul este deja cel mai mare importator de grâu. În 2010, ministerul petrolului anunța că statul arab importă 40% din alimente și 60% din grâul pe care îl consumă.

Foto: EPA

Citiți și:

Revoluţia din Egipt e revoluţia clasei muncitoare

Tags:2 comentarii

  1. Un razboi ar fi ca un balsam pe rana acolo. Americanii, cei mai apropiati aliati ai Egiptului, ar trebui sa ajute aceasta tara atacand-o imediat.

  2. Pingback: Egyiptom népességi gondokkal is küzd » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger