Pe lângă Atlas: Parcul de distracţii al Jihadului, deschis de Hezbollah

1

 

Mai întâi porneşti un război revoluţionar împotriva Israelului, apoi eşti antrenat de iranieni şi te extinzi într-un grup politic matur. Susţii Libanul cu arme, îl invoci pe Allah des şi ajungi pe scaunul parlamentarilor. După încă o luptă cu Israel, scazi puţin din tonul revoluţionar şi decizi să intri într-o coaliţie cu inamicii, dar tocmai atunci când crezi că le ai pe toate în palma mâinii, se dovedeşte că ţi-ai impus prea tare mesajul şi acum puştii din Beirut sunt mai mult atraşi de skateboarding şi Nando’s decât de  jihaduri şi junte. Tipic. Este o situaţie dificilă – cum vei reuşi să te întorci la ura grozavă cu care erai obişnuit? Păi, felicitări şefului departamentului de marketing de la Hezbollah pentru că a făcut din Shi’a Islam un loc cool din nou: cea mai iubită celulă teroristă din Orientul Mijlociu a deschis un parc de distracţii al Jihadului!

Text de Alex Hoban. Foto: Ørre Ludvigsen (Vice România)

268

Cât timp Disneyland se vinde drept “Cel mai vesel loc de pe pământ!” şi Alton Towers merge pe deviza “Distracţia nu se termină niciodată!”, Parcul Rezistenţei al lui Hezbollah, situat pe vârful unui deal din Sudul Libanului, întâmpină vizitatorii cu sloganul “Israel este mai slab decât o pânză de păianjen!”.

353

446

Construit pe ruinele unei foste aşezări israeliene, piesa centrală a acestui parc de patru milioane de dolari este o mare dioramă construită din rămăşiţe bombardate ale tancurilor israeliene, flancată cu manechine de soldați morți. Trebuie să îi feliciţi pentru eficienţa lor – războiul s-a încheiat în 2006, iar patru ani mai târziu deja au deschis un muzeu pentru a-l comemora.

538

Când ajungi la parc, eşti trimis într-un teatru, unde vizionezi un clip cu leaderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, care ţipă în arabă şi arată mult cu degetul. El prezice iminenta declanşare a celui de-al treilea Război Mondial. Nu este prezentă nici un fel de restricţionare pentru această activitate şi copiii o iubesc.

Acest articol a fost preluat de pe site-ul partener Vice România. Puteţi citi materialul integral aici.


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger