Pe lângă atlas: Cea de-a treia Coree

2

Puțini știu este că există o altă Coree, la vest de cele două care sunt deja cunoscute. Aceasta se află la intersecția unde Nordul și Sudul se bat cap la cap într-un ghiveci capitalist/comunist supravegheat de chinezi. Ai vrut vreodată să vizitezi locul unde s-a născut Kim Jong Il în timp ce sorbi dintr-o băutură de la Starbucks și asculți K-Pop fără să existe riscul să fii împușcat? Atunci Coreea de Vest e locul unde ar trebui să ajungi.

de Alex Hoban

Puțin cunoscuta regiune autonomă coreeană Yanbian din nord-estul Chinei are tot ce și-ar putea dori un vagabond bipolar din punct de vedere politic: cafenele sud-coreene hip, magazine imense de haine și cluburi umplute de DJ-i coreeni de top veniți de la Seul, spații comune cu vederi gri și comuniste, parcuri de distracție kitsch și militarizate, statui socialiste, uniforme de muncitori și un aer de stagnare economică. Ca să ajung acolo de la Beijing, a trebuit să suport 24 de ore mizerabile cu trenul, proțăpit pe-un scaun rigid de lemn într-un compartiment permanent iluminat, plin de oameni care tot aruncau piei dezgustătoare de cârnați pe jumătate mâncați pe podeaua din ce în ce mai dezgustătoare a vagonului. Populația de două milioane de oameni a Yanbianului este reprezentată de cel mai larg grup etnic coreean din afara peninsulei coreene. Acesta este punctul unde oamenii de afaceri, oficialii guvernamentali și evangheliștii nebuni din Nord și Sud se întâlnesc și fac comerț, folosindu-se de teritoriul guvernat de chinezi pe post de teren mai mult sau mai puțin neutru.

Din păcate, când ai de-a face cu Coreea de Nord, buna-înțelegere n-o să fie niciodată un lucru simplu, și atunci când Coreea-cea-rea se trezește să mai facă unul dintre testele ei ticăloase cu proiectile nucleare sub pământ asta poate să provoace cutremure nedorite în capitala Yanbianului, Yanji. De asemenea, le mai place să răpească pastori sud-coreeni din Vest din când în când.

Centrul Yanji-ului este luminat cu neoane și plin de mâncare coreeană extrem de bună; este destul de distractiv și atunci când te plimbi pe-aici noaptea vezi lucrurile într-o lumină mai bună decât le-ai vedea ziua.

Atunci când soarele răsare, totuși, dai cu ochii de blocurile în stil comunist, rânduri de case țărănești care stau să se dărâme și statui socialiste cu dansatoare.

Pentru a compensa dovada creșterii și prosperității moștenite de la Coreea de Sud, Nordul a investit într-un parc de distracții înfiorător și semi-abandonat conceput pentru a-și prezenta propriul brand special de traume halucinogene pe care doar o națiune de prizonieri l-ar putea confunda cu distracția.

…un leagăm tematic, dedicat proiectilelor nucleare …

Dar în ciuda întregii atrocități distractive, Tanji și împrejurimile sale continuă să bifeze mulțumiri în direcția celei mai mari atracții turistice pe care o dețin: aceasta fiind locul nașterii lui Kim Jong Il.

Heaven’s Lake e cocoțat la o altitudine de 2,000 de metri, în vârful lanțului muntos extins Changbai, care încalecă granița dintre China și Coreea de Nord, nu departe de Yanji. Pe de-o parte se află o zonă stearpă, cu câteva turnuri de veghere militare la vedere, iar pe cealaltă e plin de turiști chinezi care-și aruncă nenorocitele de coji de cârnați pe jos.

Înainte ca peninsula Coreeană să fie împărțită în două, ea era un focar al creștinătății, iar Pyongyang-ul era capitala Isusului asiatic. Dar când guvernul comunist al Coreei de Nord a preluat puterea, ei au fost călcați în picioare de o nouă mitologie care i-a refasonat pe Kim-i ca un fel de ‘Best Of al Bibliei’, dar cu focoase nucleare. Pentru a ajuta oamenii să uite, au cooptat cât de multe capete ale creștinătății au putut: de aceea sărbătoarea națională a Coreei de Nord care sărbătorește ziua de naștere a mamei lui Kim Jong Il are loc în mod convenabil atunci când noi, restul, sărbătorim Crăciunul, și acesta este motivul pentru care le place să se prefacă că liderul lor a fost născut într-o zonă sărăcăcioasă izolată în munți, echivalentul unui grajd, cum ar veni.

Oricum, e mereu drăguț să vezi cum se joacă copiii veseli la granița fortificată a unui stat totalitar. Aici sunt niște copii care săriseră gardul în Coreea de Nord împreună cu mama lor, și acum se uitau în urmă la China făcând un semn ludic de tipul “Nu te apropia!” în încercarea de a descuraja defectorii în ultimul moment. Aceasta este dovada că în ziua de azi copii nu au niciun fel de respect față de axele răului. Când am coborât am realizat că am făcut absolut tot ce era de făcut în ce-a de-a treia Coree mitologică. A fost drăguț, dar data viitoare când plec în vacanță mă duc în Antigua.

Foto: Alex Hoban

Traducere: Daria Dinu

Acest articol a fost preluat de pe site-ul partener Vice România.

 

 

Tags:2 comentarii

  1. articol siropos,propagandistic.
    vezi bine cat de bine traim noi in “raiul” capitalist,si cat de rau o duc comunistii
    coreeni.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger