Pe caniculă, fermierii italieni le oferă vacilor şi porcilor duşuri şi aer condiţionat

0

Fermierii italieni instalează duşuri şi aparate de aer condiţionat în grajdurile şi adăposturile pentru vaci şi pentru porci, ca să ajute animalele să se răcorească în această perioadă caniculară. Zilnic, animalele suportă călduri de peste 40 de grade Celsius, iar asta le poate provoca diverse probleme: de la stres la lipsa productivităţii sau chiar la probleme de sănătate.

“Situaţia este îngrijorătoare, în special în Valea Po, unde există multe astfel de grajduri cu animale; acestea au fost echipate cu ventilatoare, cu duşuri, dar şi cu aparate de aer condiţionat, ca să ajute la răcorirea vacilor şi porcilor”, arată o declaraţie a grupului agricol italian Coldiretti, citată de agenţia de presă Reuters. Vacile italiene dau cu 50 de milioane de litri de lapte mai puţin acum, pe caniculă, faţă de ritmul normal; şi găinile au probleme din cauza căldurii – au ouat cu 5-10% mai puţin, susţine grupul citat.

Fermierii italieni sunt îngrijoraţi de faptul că nu se prevăd condiţii meteo mai blânde, mai ales odată cu sosirea unui fenomen meteo anticiclonic, cunoscut drept “Charon”. Nici porcilor nu le merge bine pe aşa căldură: îşi pierd pofta de mâncare şi ajung să consume cu 40% mai puţin decât în mod normal, ceea ce le afectează creşterea şi greutatea. Ca animalele să nu sufere de sete, fermierii lucrează non-stop, ajungând să le pună la dispoziţie până la 140 de litri de apă pe zi, comparativ cu 70 de litri, consumul dintr-o zi mai răcoroasă.

 

Sursa: Reuters

 

Puteţi citi şi:

O adolescentă de 17 ani vrea să salveze de la tăiere animale crescute la ferma tatălui ei

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger