Originar din regiunea New England, iepurele coadă-de-bumbac este pe cale să dispară, avertizează specialiștii. Specia s-a aflat în declin continuu în ultimele decenii, iar motivele acestui fenomen și ale iminentei dispariții nu sunt deloc clare cercetătorilor, care dau vina fie pe prădători, fie pe concurența cu o specie înrudită.
Experții în viața sălbatică a SUA spun că simpaticul iepure cu coada ca de bumbac (de unde și numele) era o specie prolifică, dar în prezent a dispărut complet din zona Vermont și aproape de tot din Rhode Island și New Hampshire. În grupuri mici, se mai întâlnește în Massachusetts, Conneticut, Maine și New York, dar numărul reprezentanților este îngrijorător de redus. Un studiu desfășurat pe fauna din Rhode Island a arătat că este posibil ca iepurele, nativ din nord-estul SUA, să fi fost eliminat pe cale naturală de un ”competitor” asemănător, iepurele coadă-de-bumbac de est, devenit specie excedentară după naturalizarea a peste 200.000 de exemplare în zona de nord-est, la începutul secolului trecut, pentru vânători.
Autorii studiului despre dispariția acestui iepure spun că concluziile analizei din Rhode Island ar explica, parțial, fenomentul, dar atrag atenția asupra faptului că și populația ”invadatoare” de iepuri se confruntă cu aceleași probleme și aceiași prădători. Profesoul Thomas Husband (co-autor al studiului), de la Universitatea Rhode Island, biolog recunoscut pentru analiza vieții sălbatice, susține că, după 20 de ani de studiu a declinului acestei specii, poate afirma cu certitudine că este pe cale să dispară complet din Rhode Island. Un singur exemplar a mai fost văzut recent în habitatul natural. Profesorul Husband crede că înmulțirea prădătorilor (în special coioți și lincși), atrași de numărul mare de urecheați colorați și fără apărare, a dus la dispariția rapidă a speciei. Dar, mai spune el, este posibil să nu fie singurul motiv.
Pentru clarificarea fenomenului, specialiștii în viața sălbatică vor realiza un nou studiu în 2012, dar, până atunci, își bat capul cu a găsi modalități de a reintroduce specia în habitatul său natural și de a o ajuta să se înmulțească din nou. De data aceasta, ei caută să evite zonele populate cu verișorii estici ai iepurelui coadă-de-bumbac, cum ar fi Patience Island, din mijlocul golfului Narragansett. Proiectul de repopulare s-ar putea întinde pe următorii 50 de ani și ar urma să cuprindă atât zone aflate în proprietatea statului, cât și în proprietate privată.
Sursa și foto: ENN.com / Reuters