Pe bicicleta la scoala. Cat de periculos e acest lucru?

2

In ciuda a numeroase critici, un cuplu de britanici a decis sa isi lase copiii de opt si respectiv cinci ani sa mearga singuri, pe bicicleta, la scoala. Cazul a ajuns in atentia presei si a oficialitatilor, care inca nu stiu cum sa reactioneze. Ramane intrebarea: cat de riscanta este o astfel de initiativa?

Oliver si Gillian Schonrock locuiesc intr-una din suburbiile Londrei. Recent, ei au decis ca fata lor de opt ani si fratele ei cu trei ani mai mic pot merge singuri la scoala, folosind bicicletele. Asta dupa ce au evaluat toate riscurile (legate de prezenta strainilor, a posibilitatii de a se accidenta etc) si au vazut ca distanta de circa 1.5 km nu reprezinta o problema pentru copii.

Profesorii de la scoala nu au fost de aceeasi parere. Directorul a considerat ca riscurile asumate de copii sunt prea mari si a amenintat cu anuntarea cazului la serviciile sociale, care sa intervina pentru schimbarea deciziei parintilor, relateaza The Guardian.

Presa a fost interesata de acest subiect, care nu a scapat nici atentiei politicienilor. Primarul Londrei, Boris Johnson, a declarat ca pentru el parintii sunt de fapt niste eroi si a condamnat regulile publice de sanatate si de prevenire a riscurilor ca fiind prea rigide.

“Parintii sunt, evident, persecutati de autoritatile scolare. Daca ei au studiat cu atentie traseul catre scoala, au luat in consideratie toate riscurile, nimeni nu ii poate impiedica sa ia decizia pe care o considera de cuviinta”, a spus Johnson.

In Marea Britanie, dezbaterea privind masura in care copiii din ziua de astazi sunt supra-protejati este la ordinea zilei. Un sondaj, realizat acum doi ani de catre organizatia Cycling England, arata ca patru din cinci parinti le interzic copiilor sa mearga cu bicicleta la scoala.

Organizatiile ecologiste au semnalat in dese randuri ca in fata scolilor se vad mai curand masini puternice, asta desi distantele medii pana la scoala (de circa 3 km la scoala primara si de sub cinci km pentru liceu) sunt foarte la indemana pentru a fi parcurse pe bicicleta.

Statistice arata ca deplasarea pe bicicleta este foarte sigura in Marea Britanie. Anul trecut au fost 104 cazuri de decese ale unor biciclisti, spre deosebire de 115 in 2008. Cazurile de accidente au crescut, nu semnificativ insa, la circa 2600.

Oliver Schonrock, tatal in varsta de 40 de ani al celor doi copii mai sus pomeniti, considera ca , “in zilele noastre copiii nu mai fac nimic neplanificat cu atentie. De aceea, pe copiii nostri am decis sa ii invatam sa ia viata asa cum e si sa invete despre riscurile cotidiene”.

Dar dezbaterile despre natura si gradul de asumare a riscurilor raman fara un raspuns definitiv, chiar daca statisticile arata ca majoritatea copiilor se accidenteaza mai mult in spatiul familial, decat in afara acestuia.

“Copiii trebuiesc supravegheati, dar asta nu inseamna ca nu trebuiesc invatati sa fie ei insisi si sa-si asume totodata riscuri. Trebuie creat un echilibru.  Oricum, tinerii simt cel mai adesea nevoia sa isi faca relatii pe cont propriu, sa se distreze si sa se joace fara a fi suprevegheati de catre adulti”, considera Bob Reitemeier, directorul executive al Children’s Society.

Tags:2 comentarii

  1. Fotografia este din Romania? Cred ca da.

    Noi nu ne facem probleme de Rigiditate, suntem foarte Shared Space ceea ce e foarte bine (din pacate conceptul “Shared Space” nu e dus pana la capat la noi).

    Bicicleta este un mijloc de transport nepoluant si sigur (riscul de accidentare este proportional cu viteza).

    Problema este automobilul, care trebuie defavorizat rapid in mediu urban ( vezi Bucuresti-ul : 1 masina la 2 oameni) dar pentru asta sunt solutii multiple: RATB ,viteza maxima de 40 km/h in oras, carutasi, biciclisti, carucioare de marfa,etc, etc .

    Avem loc toti, daca avem responsabilitate. Daca nu avem, o educam.

  2. Apropo de educatie, la noi Directorii de scoli cu ONG-urile se chinuie sa ii atraga pe copii sa vina cu bicicleta la scoala, le pun rastele, fac cursuri de educatie rutieriera, le dau biciclete, fac concursuri, etc, ceea ce e foarte bine pentru ca trebuie sa fim Responsabili de mici , vezi : “Velorutia in Scoli”

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger