Pe 29 aprilie, se votează din nou soarta albinelor din UE

4

Pe 15 martie 2013, un grup de 9 state membre ale Uniunii Europene, printre care și România, a votat împotriva propunerii Comisiei Europene de interzicere a insecticidelor neuroactive la nivelul UE. Pe 29 aprilie, se va vota din nou pe baza acestei propuneri, iar până atunci sunteți invitați să atrageți atenția Ministerului Agriculturii.

Votul referitor la folosirea insecticidelor neuroactive este limbajul de lemn al politicienilor care ne spun un lucru simplu : 9 state din 27 au puterea de a decide uciderea a milioane de albine, de a afecta grav biosfera și a periclita viața umană.

Este mesajul sec pe care conducătiorii și reprezentanții României ni l-au transmis: o țară având apicultura ca ocupație tradițională și competitivă, atât intern cât și pe piața externă, a votat împotriva unei măsuri ce afecta negativ profitul marilor companii chimice ce un produc nimic în România și astfel s-a pus în pozița de a-și pericilita una din puținele ramuri agricole care încă mai supraviețuiesc.

Oricum am privi decizia din 15 martie, ecologic, economic sau social, reprezentanții României au votat împotriva intereselor cetățenilor români.

Pe 29 aprilie, Comisia Europeană încearcă din nou să convingă statele membre să ia decizia corectă, de data asta în fața Comisiei de Apel. Se oferă reprezentanților României încă o șansă pentru a face ceea ce trebuie, iar noi alegătorii știm că publicațiile Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor și Comisiei Europene au arătat că populația de albine este în scădere, iar insecticidele neuroactive pe bază de neonicotinoide sunt unul dintre factorii care contribuie la aceasta.

După 8000 de ani de atestare a relației dintre om și albine, suntem gata să fim cauza dispariței acestora.

Putem să îi ajutăm pe oficialii români să ia decizia cea mai bună, trimițând Ministrului Agriculturii scrisoarea al cărei model îl puteți găsi aici

Foto: AFP

 


4 comentarii

  1. Ok, trimis… Nu ca ne-am astepta la ceva in interesul naturii de la cei care se ocupa de agricultura romaneasca, s-au schimbat doar numele, nu si politicile.

  2. Pingback: Protestul Greenpeace și al apicultorilor împotriva companiei Syngenta, producătoare de pesticide dăunătoare albinelor | TOTB.ro - Think Outside the Box

  3. Pingback: Ministerul Agriculturii, despre problema albinelor: ”Pesticidele sunt necesare, România nu are alternative de tratare a dăunătorilor” | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger