Pe 11 martie intră în vigoare interdicţia totală privind comercializarea cosmeticelor testate pe animale

12

Vier Pfoten anunţă că, începând de luni, 11 martie, importul şi vânzarea de produse sau ingrediente cosmetice testate pe animale vor fi complet interzise în spaţiul UE, fără excepţii. Mult aşteptată interdicţie marchează o victorie uriaşă pentru toţi cei implicaţi în lupta împotriva testelor de laborator pe animale.

 

Începând de luni, nici o companie din Uniunea Europeană, inclusiv din România, nu va mai putea să comercializeze produse cosmetice care conţin ingrediente noi testate pe animale. Interdicţia vizează toate produsele cosmetice de înfrumuseţare sau articolele de toaletă, respectiv săpunuri, şampoane, pasta de dinţi, geluri de duș, creme, rujuri, mascara, farduri etc.

Ca urmare a campaniilor intensive împotriva cosmeticelor testate pe animale şi a presiunilor venite din partea opiniei publice, legislatorii UE au votat prima oară în favoarea acestei interdicţii totale în anul 1993. Intrarea în vigoare a interdicţiei era programată pentru 1998, însă termenul limită a fost amânat în mod repetat. În 2003, Amendamentul 7 la Directiva Cosmetice (76/768/EEC) stabilea intrarea în vigoare a interdicţiei în două etape, în 2009 şi 2013. În prima etapă a fost interzisă efectuarea de teste pe animale pentru noi ingrediente de cosmetice în spaţiul UE, urmând ca în martie 2013 interdicţia să se extindă asupra importului şi comercializării de noi ingrediente testate pe animale în afara spaţiului UE.

Industria cosmeticelor a făcut presiuni importante asupra UE pentru amânarea interdicţiei totale, pe motiv că nu există metode alternative de testare suficient de sigure. VIER PFOTEN, alături de alte organizaţii pentru protecţia animalelor, a cerut insistent că data limită de 11 martie să fie respectată. Sute de mii de cetăţeni europeni au sprijinit aceste campanii prin semnături şi mesaje adresate Comsiei Europene.

Această victorie extraordinară pentru soarta a mii de animale reprezintă un semnal puternic la nivel internaţional, menit să convingă companiile din industria cosmetică să renunţe la testele pe animale, în special în China.

„Este o zi extrem de importantă pentru mişcarea pentru protecţia animalelor şi pentru toţi cetăţenii europeni care nu vor să mai audă de testele pe animale”, a declarat Veronica Tulpan, director de programe naţionale VIER PFOTEN.

Ştirea intrării în vigoare a interdicţiei a fost salutata de Ian Somerhalder, starul de serialele „Lost” şi „Junalul unui vampir”: „Felicitări şi mulţumiri VIER PFOTEN şi tuturor susţinătorilor săi pentru că au reuşit să facă un pas important în protecţia animalelor. Salut decizia UE de a interzice total testarea cosmeticelor pe animale. Oamenii chiar pot muta munţii din loc. A venit timpul ca şi restul lumii să se trezească şi să spună la revedere pentru totdeauna testelor pe animale pentru cosmetice. Compasiunea pentru animale trebuie să fie mai importantă decât profitul”.

Ian Somerhalder este un mare susţinător al organizaţiilor ecologiste şi pentru protecţia animalelor, având propria sa fundaţie prin care încearcă să comvinga opinia publică de importanţa protejării mediului şi animalelor.

Potrivit unei estimări Comisiei Europene, peste 27.000 de animale vor fi cruţate anual de testele chinuitoare din laborator o dată cu intrarea în vigoare a noii interdicţii. VIER PFOTEN face un apel către toate statele lumii să urmeze exemplul UE şi să implementeze o legislaţie similară asupra produselor şi ingredientelor din cosmetice.

Foto: paintedinblack.wordpress.com


12 comentarii

  • Captain Planet on

   Stimata Corina P., TOTB.ro nu publica decat informatii verificate. Astfel, stirea aceasta este cat se poate de adevarata, la fel ca toate celelalte stiri de pe acest site. Daca era o farsa de 1 aprilie, am fi precizat! 🙂 Toate bune!

 1. Super!! IN SFARSIT!!! Numai sa fie verificati periodic pentru ca la cum e lumea, mai ales la cum e lumea in Romania, exista sanse sa faca asta pe ascuns incontinuare… sper sa ma insel. De ce nu fac teste pe pedofili, violatori si criminali? Aici s-ar zice ca se incalca drepturile omului, dar acesti monstrii si-au pierdut drepturile in secunda in care au hotarat sa violeze, agreseze si sa omoare. Deci… eu sincer votez testarea pe acei monstrii. 😀

 2. De ce sa se opreasca testarea pe animale? Motivul companiilor mi se pare destul de bun, acum pe ce se vor testa substantele? Sa speram ca nu vor scapa in comert substante toxice, care sa provoace boli grave consumatorilor, doar fiindca nu s-a facut o testare prealabila. Asa cum sunt sacrificate milioane de animale pe an pentru carne, asa pot fi si cateva mii pentru sanatatea consumatorilor. Ce e mai important, sanatatea a milioane de oameni, sau viata a mii de animale?

  • Daca ai fi avut macar O DATA curiozitatea de a citi ingredientele de pe eticheta oricarui produs cosmetic, ma indoiesc ca ai mai fi scris ceea ce ai scris. Informeaza-te ca sa afli cat de multe substante toxice/chimice exista in compozitia ORICARUI produs cosmetic(testat sau nu pe animale) chiar si in hrana din supermarket. Faptul ca nu ne imbolnavim imediat este din cauza acelei prevederi”maxim admis”. Te-ai intrebat vreodata ce inseamna asta? inseamna ca te omoara incet, iti ataca organele incet si la un moment dat te vei trezi cu un cancer de toata frumusetea, sau vreo alergie, si te vei intreba:”de ce oi fi patit eu asta? ca doar merg la sala, mananc sanatos?…”Hmmm..ma intreb: de ce?! Cat despre nepasarea ta fata de animale, nu stiu daca ai vreun animalut de companie, insa, daca ai si daca iti plac, te provoc sa testezi un parfum, sau tot felul de substante chimice, pe el. Sa imi spui daca ti-a facut placere. Nu stiu de ce ne tot invata la scoala ca omul este superior animalului. Eu, sincer, nu am vazut niciun argument pe baza acestei afirmatii. Omul ar trebui sa fie superior prin bunatate si compasiune, nu prin cruzime si nepasare. Sa inteleg ca in cazul in care vin extraterestrii maine(doar nu crezi ca suntem singurele fiinte “superioare”in tot universul asta) e ok din punctul tau de vedere sa ne considere fiinte inferioare si sa faca tot felul de experimente pe noi, nu? ca vorba aia, si noi le-am face la fel lor. Singura problema e de care pe care, adica cine-i mai rapid.

 3. @ Dudau doar pentru ca tu traiesti cu falsa impresie ca inca esti regele si stapanul lumii asta nu inseamna ca lucrurile chiar stau asa.
  In al II lea rand un animal = un om, organismele noastre reactioneaza diferit
  asa ca daca tu consideri ca un medicament sau un produs cosemtic testat pe soareci va avea si asupra ta acelasi efect..go ahead.
  In al III lea rand chiar ai nevoie de produse cosmetice noi, crezi ca o crema cu ciuciu muci spatial o sa iti faca fata ca fundu’ de bebelus atata timp cat piata este si asa supra saturata de toate aberatiile lumii?
  De ce sa moara niste suflete in chinuri groaznice cand chair nu este nevoie?

 4. Pingback: Március 11-től tilos állatokon tesztelt kozmetikumokat forgalmazni » Think Outside The Box

 5. Ce-mi place cum iubitorii de animale se manifestă așa vehement și agresiv în limbaj, deși din logica argumentelor și din argumentele alea exprimate cu un vag succes se vede că nu au o educație prea largă în științele exacte. Credeți-mă, nu sunt vreun monstru și nici vreun “suflet negru”, chiar am propriile animale de companie, dar beneficiul morții câtorva mii de animale (un fleac pe lângă milioanele de animale ucise zilnic în abatoare) este siguranța sutelor de milioane de oameni care folosesc cosmetice. Cancerul oricum se face în ani de zile (deci nu pentru asta se testează), iar o bază biologică e necesară pentru a se face teste (se începe de la colonii de bacterii, și dacă totul e ok se avansează până la animale). Dacă nu se mai fac testări pe animale, probabil că se va rămâne la coloniile de bacterii. Nu știu câți dintre voi ar consuma substanțe care nu au fost testate pe organisme vii înainte de producere. Haideți vă rog eu să lăsăm la o parte idealismul neproductiv și să vedem toate aspectele, fiindcă atitudinea hipsteresc-idealistă (pe care o am și eu în mare) nu e mereu cea mai bună. Iar faptul că mănânci carne, dar protestezi legat de testările pe animale, e un exemplu clasic de ipocrizie.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger