Protestul de ieri a fost primul la care m-am dus fără nici o ezitare, nici un fel de ambivalență. Mitingurile studențești de la începutul anilor 2000 din Iași erau conduse de lideri de sindicat care făceau afaceri cu locuri la cămin, protestele din iarna lui 2012 sufereau de tot felul de complicații politicianiste, ăsta de ieri a fost ceva clar.
de Dan Sociu
Apăr tot timpul presa și ziariștii în discuții, mai ales cînd aud plîngeri de-alea abstracte și idealizante și nedrepte, că de ce nu-și fac media bine treaba, de ce nu fac mai mult, de ce nu educă publicul etc. E o profesie cu limitele ei și ziariștii sînt niște oameni care se descurcă în limitele lor. Alte categorii profesionale nu sînt puse în halul ăsta sub lupă, altora nu li se cere să sară peste umbra lor, voi munciți mai bine acolo unde munciți? Criticile sînt minunate, dar glumele alea cu presa e un gunoi, ziariștii sînt dușmanii societății, în loc să fie educatorii ei, mă enervează; mai educați-vă și singuri, mai gîndiți și singuri lucrurile, că de-aia aveți creier. Presa face destule: de unde vin totuși informațiile, investigațiile și minima supraveghere a celor de la putere? Nu că ar avea vreo importanță, cum zice Zizek: problema noastră nu e că nu știm ce se întîmplă sau că n-am putea afla. Înainte de 90, erau puține informații utile publice, oficiale, dar lumea tot înțelegea cum stă treaba, măcar așa în general, în ce era esențial.
Comedia de ieri și de azi a televiziunilor și a ziarelor e totuși ceva nou. Să te prefaci așa că elefantul nu e în cameră nu s-a mai întîmplat la proporțiile astea de mulți ani. Mi-a amintit de primul principiu jurnalistic pe care l-am învățat cînd am făcut prin 2004 o tentativă să lucrez la un ziar în orașul meu natal. Mi s-a răspuns așa, din prima zi, la întrebarea mea dacă să zicem că fiul unuia dintre sponsorii noștri dă cu mașina peste un copil pe trecerea de pietoni, ce fac – îi lași pe alții să scrie, te faci că plouă.
De data asta, nu mai am ce să zic în apărarea lor. Ăia de la Pro TV au numărat toată seara doar cîteva sute de participanți. Doi jurnaliști români de la Reuters au măsluit cu nesimțire datele contractului cu RMGC. Alții s-au făcut că plouă (nu și Realitatea, cam trunchiat și minimalizator și Digi TV, dar, din păcate, ce acoperire pot avea ei?) sau au dat-o grav în sofisme, cum e cabotinul de Mircea Badea, care zicea azi la emisiunea lui că s-a săturat de isteria asta, s-a plictisit de subiect și că e oricum o problemă strict a celor din Roșia Montană și să nu ne mai băgăm în seamă aiurea.
E grav și rușinos ce s-a întîmplat cu presa ieri, sîntem ca-n Turcia. Dacă mai există comisii deontologice media, o grămadă de redactori-șefi ar trebui să și-o ia pe cocoașă. Noroc de presa pe net, cu independenții și civilii ei (practic oricine are un telefon cu cameră).
Lăsînd asta la o parte, ceva foarte important – purtătorul de cuvînt al Jandarmeriei a spus că vor fi luate măsuri împotriva organizatorilor pentru că nu au respectat protocolul cu autoritățile. Propun să ne oferim pentru penalizări toți care am fost la protest și am încălcat protocolul. Dacă organizatorilor li se întîmplă ceva, orice, nu putem să ne facem și noi că plouă.
Un comentariu
Hai să luăm un exemplu clar. TOTB este ponsorizată de Tușnad. Reclama se vede în site. 30% din bugetul lunar pe 6 luni vă este asigurat de Tușnad.
Mâine se află despre Apemin Tușnad că deversează substanțe poluante în 2 râuri mari din Harghita.
Va scrie TOTB despre acest incident? Nu va scrie. De ce? pentru că presa nu este liberă. Presa depinde de cei care cumpără publicitate și nu de cei care consumă informațiile de pe site.
Aceeași problemă o are toată presa. Majoritatea. Compleșitoarea mare majoritate. Micile publicații , cele online în special, care nu primesc atât de multă publicitate și care mor de foame mai mult sau mai puțin își permit să scrie.
Să strigi acum că presa este cumpărată de RMGC mi se pare o infantilitate și o ipocrizie atât timp cât tu nu ai mai cumpărat un ziar de ani de zile. Atâta timp cât tu refuzi să îți faci un abonament online la o publicație pentru că, nu-i așa, consideri că informația este gratuită. Ei bine nu este. Nimic nu este gratuit.
Și rețineți că sunt împotriva exploatării de la Roșia Montană.