Pauzele ne ajută să învăţăm mai bine o limbă străină

0

Vreţi să învăţaţi o altă limbă, dar eforturile constante nu prea dau rezultate? Faceţi o pauză în studiu: cercetătorii au descoperit că timpul liber ne ajută mult mai bine în a reţine şi a vorbi o limbă străină.

 

 

Vechiul dicton „ce nu foloseşti, pierzi” se pare că nu mai este de actualitate – ce puţin nu în cazul studiului unei noi limbi. Cercetătorul Michael Ullman de la Universitatea Georgetown din Washington DC şi echipa lui au descoperit că, atunci când ne luăm timp liber de la studiul unei noi limbi străine, avem mai mari şanse de a ajunge să vorbim limba respectivă mai degrabă ca nativii. Cercetătorii au studiat activitatea cerebrală a 19 persoane implicate în experiment, adică în studiul unei limbi. Activitatea lor a fost monitorizată atât înainte de a-şi lua o pauză de la studiul limbii, de cinci luni, cât şi după această pauză. Pentru rezultate, comparaţia s-a făcut cu vorbitorii nativi.

Rezultatele experimentului au arătat că subiecţii testaţi au performat în ceea ce priveşte gramatica noii limbi învăţate la fel de bine după cinci luni ca şi înainte de a lua pauza de la studiu; iar activitatea cerebrală de după această pauză a fost mult mai apropiată de cea a vorbitorilor nativi decât înainte de pauză. Astfel, Ullman a conchis că o pauză în studiul unei limbi străine duce procesul de învăţare din zona memoriei declarative (care ne ajută să ne amintim informaţie) în cea a memoriei procedurale (caracterizată prin firesc, naturaleţe, ereditate – memoria congenitală). Concluzia este că, dacă vreţi să învăţaţi o limbă străină, faceţi o pauză de studiu pentru câteva luni, la un moment dat şi vă veţi apropia de nivelul de vorbire ce caracterizează un nativ.

 

Sursa: New Scientist

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger