Patru noi minuni naturale ale lumii

0

 

Potrivit National Geographic, patru noi situri au fost cuprinse recent în lista mondială a patrimoniului protejat al umanității, gestionată de ONU. Este vorba de lanțul de lacuri din Kenya (foto 1), insulele Ogasawara, coasta Ningaloo din Australia și zona protejată Wadi Rum din Iordania.

După adăugarea acestor patru situri, lista patrimoniului mondial cuprinde în total 936 de locuri, alese fie pentru frumusețea naturală unică, fie pentru moștenirea culturală deosebită, fie pentru mixul acestor proprietăți care le fac speciale și pentru care trebuie protejate. Potrivit directorului programului internațional Uniunea pentru Conservarea Naturii – Patrimoniu Global, Tim Badman, este ”extraordinar să vedem cum locuri atât de frumoase de pe planetă își primesc recunoașterea meritată drept minuni ale lumii”.

Lanțul de lacuri din Kenya (foto 1, Roy Toft, National Geographic) este habitatul unor specii extrem de variate, inclusiv 13 specii în pericol de dispariție. Imaginile cele mai cunoscute din această zonă sunt cele cu păsările flamingo sau pelicanii albi uriași. Dar și multe dintre mamiferele simbolice pentru Africa își au casă aici – rinoceri negri, girafe, lei, maimuțe de tot felul și multe altele.

Foto 2 – Insulele japoneze

Insulele Ogasawara (foto 2, Takahiro Okano, UNESCO) aparțin Japoniei, se mai numesc și Insulele Bonin și înseamnă un arhipelag ce constituie habitatul a aproape 200 de specii pe cale de dispariție (dintre care una considerată în stare critică, este vorba de o specie de liliac). Peste 400 de specii locale de plante cresc nativ în această zonă, considerată o intersecție evoluționară, un laborator natural de excepție și datorită co-existenței spectaculoare a unor specii din sudul și nordul Asiei, fenomen nemaiîntâlnit altundeva în lume.

Foto 3 – Coasta australiană

Coasta Ningaloo (foto 3, Tourism WA, UNESCO) se găsește în Australia și este un mix natural de regat marin cu habitate de coastă, cu o incredibilă rețea de peșteri subterane și curenți care dau amprenta unică a ecosistemului din zonă. Apele coastei adăpostesc rechini, țestoase de mare și unul dintre cele mai mari recifuri de corali aflate în apropierea țărmului. Coasta Ningaloo, spun specialiștii, spune povestea evoluției cu toate ingredientele: izolare biologică, schimbare climatică, mișcarea continentelor și conservarea mediului.

Foto 4 – deșertul iordanian

Zona protejată Wadi Rum se află în Iordania (foto 4, Taylor S. Kennedy, National Geographic). Este un deșert întins, cu formațiuni stâncoase abrupte, semețe, cu vârfuri trufașe, arcuri de piatră și canioane. Zona este habitatul antilopei arabe cu coarne și casa triburilor de bediuni care trăiesc aici, în armonie cu natura sălbatică, de mii de ani. Inscripțiile și mărturiile găsite în această zonă atestă prezența umană la Wadi Run încă de acum 12.000 de ani.

 

Sursa și foto: National Geographic


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger