Patru jucători din echipa naţională de fotbal feminin a Iranului, descalificaţi pentru că sunt bărbaţi

1

Deşi femeile iraniene nu au voie să asiste la meciuri de fotbal masculin, echipele de fotbal feminin se bucură de mare popularitate în Iran. Recent însă, federaţia iraniană a fotbalului a decis ca jucătoarele iraniene să fie supuse unor examinări care să le ateste sexul. După primele teste, patru jucători din echipa naţională s-au dovedit a fi, de fapt, bărbaţi.

 

iranwomen

 

După cum a anunţat comitetul medical al federaţiei iraniene de fotbal, echipele de examinatori medicali vor veni neanunţate la antrenamente, pentru a verifica dacă fiecare jucătoare din prima divizie este femeie. Aceleaşi controale se vor aplica şi echipelor de fotbal în sală, fiecare manager de echipă având responsabilitatea de a controla sexul jucătoarelor, înainte de încheierea contractelor. Cei care nu vor demonstra că sunt femei nu vor avea dreptul de a face parte din echipele feminine, “până când nu vor duce la bun sfârşit tratamentele medicale necesare,” arată Ahmad Hashemian, directorul comitetului medical al federaţiei de fotbal.

Prin “tratament medical”, Hashemian înţelege operaţii de schimbare a sexului, permise de legea actuală a Iranului, în ciuda restricţiilor foarte stricte impuse în Iran de codul Sharia, care interzic, printre altele, homosexualitatea şi sexul premarital. Cu toate acestea, oficialii iranieni le-au sugerat bărbaţilor care vor să facă parte din echipele de fotbal feminin să supună acestor operaţii de schimbare a sexului, relativ răspândite în Iran. Întreaga procedură din jurul acestei operaţii durează circa doi ani, incluzând şi un tratament hormonal care ajută la transformarea completă a genului.

În urma primelor verificări medicale, au fost descoperite şapte cazuri de bărbaţi care făceau parte din echipe de fotbal feminin, patru dintre ei jucând în echipa naţională. Tuturor le-au fost anulate contractele, însă ei ar putea reveni pe teren dacă se supun operaţiilor de schimbare a sexului, arată The Telegraph. 

Suspiciunile referitoare la prezenţa bărbaţilor în echipele din prima divizie au apărut în urmă cu câţiva ani, când membrele unei echipe iraniene şi-au exprimat public impresia că portarul adversarelor ar fi, de fapt, bărbat.

Sursa: The Telegraph

Foto: Al Jazeera

Puteţi citi şi:

Ţara unde e cel mai greu să fii femeie în acest moment

Arabia Saudită: Femeile au ieşit pe străzi la volan, pentru dreptul de a conduce maşini


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger