Patru întrebări ca să aflați dacă aveți o problemă cu alcoolul

1

Problema abuzului si dependeței de alcool este de multe ori foarte ușor de diagnosticat, fiind evidentă pentru toți cei din jur. Alteori ea este mai nuanțată, comportamentul nu este intens schimbat, sau schimbările s-au instalat încetul cu încetul. În plus, adesea propria critică a celui care consumă alcool poate fi afectată, acea persoană trăind cu convingerea că totul e în regulă, chiar și atunci când, de fapt, nimic nu mai este în regulă.

 

de Vlad Stroescu

Există recomandări în fiecare țară cu privire la cantitatea maximă de alcool care poate fi consumată zilnic sau săptămânal, dar ele variază foarte mult și, ca lucrurile să fie mai mult complicate, există o foarte mare variație individuală, de la om la om, a capacității de a tolera alcoolul, a predispoziției la dependența de alcool și a circumstanțelor consumului. Dacă sunt întrebat la modul general, eu unul spun pacientului că o băutură pe zi (o bere, sau un pahar de vin, sau 50 ml de tărie) e acceptabil, dacă sunt și zile de pauză, ca să dăm voie ficatului să-și revină, dar aceasta este o afirmație foarte aproximativă, și ea NU se aplică persoanelor care au deja o tulburare psihică legată de consumul de alcool, ci unui consumator obișnuit. Chiar doze mai mici pot constitui o problemă dacă duc la comportament anormale sau periculoase,  de exemplul consumul de alcool la volan. Așa că nu ar trebui să ne bazăm pe o clasificare a dozelor permise de alcool ca să ne liniștim.

În medicina primară (cum e medicina de familie) se folosește un test extrem de simplu, care există deja de peste un secol, și care depistează cu mare sensibilitate problemele legate de consumul de alcool. El a fost botezat CAGE, după o formulă menmotehnică explicabilă doar în limba engleză, și conține doar 4 întrebări ușoare, pe care vi le puteți pune și dumneavoastră înșivă.

Acestea sunt:

  • V-ați gândit vreodată că ar trebui să beți mai puțin (alcool)?
  • S-a întâmplat ca alte persoane să vă bată la cap, criticându-vă pentru că beți?
  • V-ați simțit vreodată vinovat(ă) pentru că ați băut?
  • Ați simțit vreodată nevoia să beți dimineața, la sculare, pentru a vă liniști nervii sau a scăpa de o mahmureală?

Dacă ați răspuns afirmativ la cel puțin 2 întrebări din cele 4 de mai sus, există o foarte mare probabilitate să aveți o problemă legată de consumul de alcool pe care trebuie să o tratați. Nu este un test absolut, lipsit de eroare, nici diagnostic, ci doar unul care arată că merită să faceți pasul următor, și anume să vă adresați unui profesionist, și beneficiile pot fi atât de mari, încât vă încurajez să nu amânați acest lucru. Succes.

Foto: Christahughes.net

 


Un comentariu

  1. Pingback: Țigările fac mahmureala mai nașpa | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger