Patru gaze care distrug stratul de ozon au fost descoperite în ciuda interzicerii lor

0

Oamenii de știință au detectat patru noi gaze artificiale care dăunează stratului protectiv de ozon al Pământului, în ciuda interzicerii producerii tuturor gazelor similare printr-un tratat din 1987.

 

ozon

 

Studiul a plecat de la mostre din gheața din Groenlanda și din aerul din Tasmania, Australia. În aceste mostre s-au găsit urme ale unor gaze noi, iar cercetătorii au încercat să identifice sursele industriale, cel mai probabil acestea provenind din producția de pesticide și frigidere.

Stratul de ozon protejează planeta de razele ultraviolete care pot provoca boli precum cancer de piele și cataractă și se află în faza de “recuperare” după interzicerea chimicalelor care îl distrug.

Concentrațiile găsite nu sunt încă un pericol la adresa stratului de ozon, spune Johannes Laube de la University of East Anglia, autorul principal la studiului. Gazele găsite sunt trei tipuri de clorofluorocarburi și o hidroclorofluorocarbură.

Cercetătorii estimează că 74.000 de tone metrice de astfel de gaze au fost eliberate în atmosferă. În anii 1980, vârful de producție a acestor gaze, se eliberau 1 milion de tone metrice în fiecare an.

Nu se știe dacă emisiile sunt ilegale, întrucât Protocolul de la Montreal, în baza căruia au fost interzise aceste gaze, are câteva excepții. Nivelul clorofluorocarburilor descoperite este în creștere, mai spun cercetătorii.

Sursa: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger