Pata Rât și sacralitatea proprietății

5

Proprietatea nu e sfîntă, a spus Ion Iliescu prin anii 90 și afirmația a fost taxată de intelectualii și presa vremii ca bolșevică. Dar nu e deloc așa, e una dintre puținele vorbe de bun-simț pe care le-a spus bătrînul comunist, deși doar a dat din gură, n-a și concretizat-o în vreun fel. E o vorbă de bun-simț, realistă și creștină. N-a spus că proprietatea e furt – doar că unele lucruri sunt sfinte și proprietatea nu e printre ele. Proprietatea nu e o valoare, nu e eternă, nu e sacră, nu e atît de importantă. Retrocedările nu au fost reparații istorice, au fost abuzuri, aberații, violări ale realității.

de Dan Sociu

Filozofia din spatele lor e cea a comunismului ca paranteză – timp de 50 de ani, românii n-au trăit cu adevărat, cele două generații care s-au născut și au crescut în aceste decenii au fost fantome, erori, triburi care au rătăcit drumul și s-au pierdut de cursul firesc al istoriei etc etc.

Cînd mama și tatăl meu, copii de țărani, prima generație care beneficia de educație superioară, se bucurau de studenția lor la Iași, erau, fără să știe (dar am aflat eu după 90 din ziare și cărți și de la Memorialul Durerii), niște zombie în minijupă și evazați, fără ființă, neîntemeiați ontologic, compuși din particule virtuale, mutanți. Tinerețea lor era falsă pentru că se petrecea în comunism. Tot ce s-a întîmplat în acei 50 de ani nu se pune.

Astfel, pare normal să vii într-o zi cu un principiu, cel al proprietății sfinte și eterne și să scoți pe drumuri oameni care au locuit zeci de ani într-o casă. Studii făcute pe bătrînii duși la azil au demonstrat că atunci cînd ești scos din mediul tău, dacă te-ai instalat de multă vreme în el, e ca și cum ți s-ar tăia o porțiune mare din creier. Pierzi toate urmele fizice cu care te-ai obișnuit și care compuneau mintea și viața ta, prin urmare, viața ta sărăcește cumplit, sufletul ți se întristează de moarte.

Știm că sufletul e sfînt, poate nu știm ce e sufletul, dar orice ar fi, are oricum șanse mai mari să fie sfînt decît are proprietatea. Comunitatea de pe strada Coastei din Cluj care a fost ridicată și mutată la groapa de gunoi din Pata Rât exista acolo de peste 20 de ani. S-a spus că evacuarea a fost sinistră și așa e. Că s-a făcut în condiții inumane și ilegale, e adevărat. Că mutarea lor lîngă groapa de gunoi e nazistă – fără îndoială. Că donarea terenului de pe Coastei Bisericii e un șmen scîrbos – bineînțeles. Dar înainte de orice, ei nu trebuia să fie scoși de acolo. Că aveau sau nu acte de proprietate, nu contează. Ar fi trebuit să li se dea – au stat acolo destul cît să și le cîștige. Omul sfințește locul, nu? Primăria din Cluj a spus că locuitorii Coastei nu-și îngrijeau casele. După niște standarde abstracte, poate nu o făceau, dar după standardele lor, reușeau să trăiască acolo. Și apoi, cum să investești în ceva tranzitoriu – dacă nu erau proprietari, dacă viața romilor, pentru că cei mai mulți erau romi, e mereu amenințată de insecuritate, dacă toată viața noastră după 90 a stat sub semnul insecurității, ce curaj ar fi avut să iasă din improvizație. De ce să faci eforturi să te burghezești dacă nu ești acceptat în rîndul burgheziei.

Românii – și erau majoritatea – care se isterizau la începutul anilor 90 că Rațiu și Regele și Coposu țărăniștii și liberalii și studenții bărboși vor să-i aducă înapoi pe moșieri și să le ia casele și munții și litoralul aveau dreptate. Așa s-a întîmplat – au venit și au sfidat realitatea, au rupt continuitatea, au călcat în picioare firescul vieții. Se poate zice că așa e la orice revoluție, realitatea se dă peste cap, dar ce revoluție e aia de pe urma cărora profită un număr insignifiant de indivizi?

Ce făcea Ceaușescu, fac și aștia de acum – dărîmă case, strămută oameni și comunități. Îi continuă opera și nici măcar nu pun în loc blocuri, nu au nici un proiect mai măreț, de utilitate colectivă. Reprezentanții noștri, adică noi, sunt o generație de ratați, nu fac nimic solid, nu lasă nimic în urmă. E generația Vîntu, generația de aer, care seamănă vînt și poate ar fi timpul să înceapă să culeagă furtună.

 


5 comentarii

 1. Să presupunem că vin într-o bună zi nişte oameni şi se stabilesc la dvs. în apartament. După standardele dvs. aceşti oameni nu respectă norme de igienă elementare, fac scandal şi vă deranjează. Nu puteţi să-i evacuaţi nicicum timp de 20 de ani. Sunteţi silit să trăiţi cu ei împreună. Ar trebui ca autorităţile să le facă acte din care să reiasă că i-aţi luat în spaţiu? Pentru că eu asta am înţeles din articol.

  Sugeraţi că nomenclaturiştii regimului comunist n-ar trebui evacuaţi din casele în care s-au instalat în mod abuziv? Sau că jaful statului comunist n-ar trebui îndreptat? Tot oameni au fost şi cei demolaţi, strămutaţi, jefuiţi, exterminaţi prin muncă sau închisoare de către regimul comunist. Acum ei sau urmaşii lor îşi revendică proprietăţile.

  Nu sunt nici eu de acord cu evacuarea de pe Coastei pentru că s-a făcut abuziv în timpul iernii, iar Primăria a făcut cadou Bisericii Ortodoxe un alt teren proprietate publică. Nu sunt de acord nici cu strămutarea oamenilor la Pata-Rât, lângă rampa de gunoi.

  Locuinţele sociale nu trebuie făcute cadou. Ar trebui să fie închiriate pentru sume modeste de către stat locatarilor, cu posibilitatea de a fi cumpărate ulterior. Locatarii trebuie să aibă prioritate la cumpărarea lor (ca să fie interesaţi să le întreţină). Exact asta făcea regimul comunist cu apartamentele din blocuri. Celor evacuaţi ar trebui să li se ofere compensaţie echitabilă, făcută în urma unei evaluări corecte pentru locuinţele demolate.

 2. Am inceput sa citesc articolul cu interes. Am crezut ca spune niste lucruri adevarate despre aberatiile produse in numele unei sfinte ineptii: proprietatea ca valoare absoluta. Pe urma ai dat exemplul cu tiganii din buricu’ targului…tipic romanesc, centrare geniala si sut peste poarta.
  Eu zic ca trebuia sa li se faca palate, pe banii mei si-ai tai, sa li se dea bonuri gratuite de masa pe urmatorii 200 de ani si sa mergem cu schimbul sa le facem curatenie si sa le stergem puradeii la cur, ca ei nu-s in stare.
  Daca tot s-a renovat centrul trebuia transplantata si acolo o colonie tiganeasca, ca oricum lucrarea aia e ca un scuipat pe obrazul bunului simt.
  (place majoritatii clujenilor, dar majoritatea asta e compusa din cohortele de tarani care s-ar fi dus si la dracu’ numai sa scape de sapa si sa aiba mall; blestemat fie ala care permis constructia mall-urilor in Cluj)
  Mi-e greata de ipocrizia asta europeana, nimeni nu suporta putorile astea care ar face orice numai sa nu nmunceasca si sa nu se spele, dar de spus toata lumea spune cu totul altceva.

 3. Pingback: VIDEO Documentarul “Prea-fericiţii din groapa de gunoi”, disponibil integral pe net | TOTB.ro - Think Outside the Box

 4. Pingback: Marşul pentru dreptate socială | TOTB.ro - Think Outside the Box

 5. Pingback: Ce e și nu e squattingul | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger