Pastilele anti-păduchi ne-ar putea scăpa şi de alcoolism

0

Ivermectinul e un medicament antiparaziţi care e folosit împotriva păduchilor şi ploşniţelor. Recent s-a descoperit că acesta ar putea fi util şi în tratamentul dependenţei de alcool.

Daryl Davies, directorul Alcohol and Brain Research Laboratory de la Universitatea Southern California, şi echipa sa au studiat efectul pe care etanolul îl are asupra unor receptori din creier numiţi P2X, mai precis asupra unui subtip al acestor receptori, care e implicat în activitatea canalelor de ioni. Cercetătorii au descoperit că bombardarea continuă a creierului cu etanol închide permanent aceste canale.

În acelaşi timp, ivermectinul, un cunoscut antiparazitic, folosit în întreaga lume şi pe oameni şi pe animale, blochează efectul pe care alcoolul îl are asupra acelui subtip de receptori. Şoarecii alcoolici pe care s-au făcut teste şi-au redus cantitatea de băutură consumată la jumătate după ce li s-a administrat ivermectin.

Deocamdată nu se ştie de ce apare acest efect, dar cercetătorii bănuiesc că e vorba de felul în care creierul ne semnalizează că ar fi timpul să ne oprim din băut.

Ivermectinul ar putea fi astfel utilizat pentru un tratament al alcoolismului care să nu se bazeze pe abstinenţă, ci pe reducerea consumului.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger