Pastila treziei post-beție

0

Cercetătorii americani au redus nivelurile de alcool din sângele unor șoareci beți după ce au injectat rozătoarele cu nanocapsule ce conțineau enzime-cheie în metabolizarea alcoolului, scrie Technology Review. Tratamentul a dus la descoperirea unui nou medicament ce ar putea avea aplicații medicale extinse.

 

 

Enzimele sunt proteine care catalizează o gamă largă de procese biologice din organism. Multe funcții biologice importante se bazează pe grupuri de enzime diferite, strict organizate, care lucrează împreună. Deși oamenii de știință încearcă de ani de zile să dezvolte asemenea sisteme complexe în laborator, menținerea unor proteine stabile și controlarea precisă a dimensiunii și aranjamentului lor s-au dovedit extrem de greu de realizat.

Noua cercetare, realizată de oamenii de știință de la UCLA și de la Universitatea din California de Sud, a implicat ambalarea mai multor enzime în interiorul unei nano-capsule. Rezultatul a fost un complex de enzime funcțional, fabricat din polimer netoxic, care aproape că simula un organit – subcomponenta celulară în care conlucrează de regulă grupurile de enzime. Capsula avea rolul de a stabiliza proteinele și de a le proteja de degradare în interiorul organismului.

Cercetătorii au injectat șoarecii cu capsule conținând două enzime. Una dintre ele, numită oxidază, produce peroxid de hidrogen, așa că trebuie să lucreze laolaltă cu o enzimă ce descompune acest produs secundar ce poate fi dăunător. După ce au administrat acest complex de enzime unor șoareci de laborator beți, cercetătorii au observat că nivelul alcoolului din sângele rozătoarelor a scăzut rapid și în cantități semnificative.

Aflați mai multe detalii pe Technology Review.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger