În acest moment, mai mulţi voluntari au renunţat la mai bine de un sfert din alimentaţia lor normală, încercând să demonstreze în cadrul unei cercetări dacă legătura dintre o dietă redusă şi o viaţă prelungită funcţionează. Unul dintre obiectivele echipei de cercetători este să creeze o pastilă care să ne ajute să îmbătrânim sănătos, reducând drastic cantitatea de mâncare pe care o consumăm în mod curent.
Până în acest moment, oamenii de ştiinţă de la laboratorul de neuroştiinţe nutriţioniste de la Pennington Biomedical Research Center din Baton Rouge au descoperit câţiva compuşi sintetici şi naturali care acţionează aceleaşi mecanisme biochimice ca în cazul în care corpului îi lipsesc anumite substanţe nutritive, ceea ce ajută organismul să combată stresul mai bine. Unul dintre aceşti compuşi este resveratrolul, regăsit în struguri roşii şi în vin, recunoscut pentru proprietăţile sale anti-îmbătrânire. Echipa de cercetători încearcă, alături de mai mulţi voluntari, să observe dacă o dietă spartană ne ajută să ne păstrăm mai mult timp sănătatea, iar o astfel de pastilă care să simuleze un regim alimentar minimal este “cireaşa de pe tort” a întregului proiect.
Multe dintre iniţiativele de cercetare care vizează prevenirea îmbătrânirii încearcă să simuleze reacţiile biochimice care se petrec în celule atunci când subiectul mănâncă foarte puţin. “Există undeva nişte senzori de energie care activează unele gene, reprimând altele,” spune George Roth, care lucrează acum la crearea unui medicament anti-îmbătrânire, în cadrul unei firme americane. Aceste dinamici genetice par să protejeze ţesuturile, care devin mai rezistente. În timpul perioadelor de abundenţă, corpul pare să nu se mai protejeze la fel de bine împotriva factorilor nocivi din jur, iar în perioadele în care hrana este o resursă limitată, sistemul de autoprotecţie funcţionează mult mai bine.
Un alt compus esenţial din experimentele anti-îmbătrânire conduse de aceşti cercetători este manoheptuloza, regăsită în stare naturală în avocado, ale cărei proprietăţi benefice pentru sănătatea organismului sunt acum testate atât pe şoareci, cât şi pe câini, oferind rezultate extrem de încurajatoare. “Credem că un compus ca manoheptuloza va fi cu adevărat superior altot produse pentru că acţionează foarte similar restricţiei calorice,” explică Donald Ingram, de la Pennington.
Sursa: ScienceNews
Foto: Slimfastweightloss.com