Pastila care confirma ca a fost inghitita

6

pastile

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Florida au creat o pastila care transmite un semnal wireless pentru a confirma ca a fost inghitita de pacient.

Cand oamenii uita sa ia medicamentele care li se prescriu, se poate ajunge adesea la internari subite in spital sau intreruperea unor tratamente importante.

Cercetatorii americani au conceput un sistem alcatuit din doua parti. Prima parte este reprezentata de pastila, o capsula standard imbracata intr-un invelis cu linii argintii. Aceste linii gazduiesc o antena imprimata cu ajutorul unei cerneli realizate din nanoparticule conductoare din argint, care nu sunt toxice. Pastila mai contine un microcip minuscul, relateaza psfk.com.

In clipa in care un pacient ia pastila cu pricina, aceasta comunica cu un al doilea element din sistem: un aparat electronic aflat in posesia pacientului. Aparatul transmite un semnal spre un telefon mobil sau un laptop, anuntand ca pastila a fost inghitita, iar doctorii sau membrii familiei sunt anuntati de indata. Acidul din stomacul pacientilor dizolva atat antena, cat si microcipul.

Credit foto: Flickr / rodrigo senna.

Tags:6 comentarii

  1. Nu neg faptul ca aceasta tehnologie este eficienta dar, exista riscul, in special in cazul bolnavilor cu afectiuni psihiatrice aflati sub tratament medicamentos. O buna parte din acest tratament medicamentos reprezinta o masura de control si o incalcare a dreptului de libertate individuala. Aceasta masura le sporeste psihiatrilor puterea de control asupra bolnavilor. In nici un caz aceasta tehnologie nu ar trebui sa devina practica curenta in psihiatrie.

  2. @ Augusto
    Vezi doar o parte a monedei, pe cea cu psihopatii (ceva legaturi cu subiectul?). Persoanele cu probleme psihiatrice necesita control pentru siguranta lor (cand isi pot provoca rau singuri) si a restului persoanelor normale (cand provoaca rau celorlalti). Nu e o incalcare a dreptului la libertatea individuala, pentru ca individul cu probleme psihice nu mai are aceleasi drepturi si libertati, intrucat nu e in masura sa respecte normele respectate de ceilalti. Are dreptul la viata, pe care nu oamenii i-o pot lua, dar libertatea lui poate afecta libertatea si dreptul la viata al altora, in cazul in care respectivul e violent. Cealalta parte a monedei este ajutorul pe care pastilele astea cu confirmare a ingerarii il pot da in cazul persoanelor amnezice (Alzheimer) diabetice sau celor cu probleme locomotorii suferind de diverse alte boli, a caror viata depinde de ingerarea la timp a medicamentelor prescrise.

  3. Auzi la ei minciuna. Cica acidul gastrig ar dizolva microcipul si antena. Asta e cea mai mare minciuna pe care am putut sa o aud. Daca instaleaza sistemul asta in toate medicamentele chiar si cele contra racelii, ne vor umple de cipuri in stomac sa ne poata urmari si controla cum vor ei.

  4. Pingback: 12 aprilie 2010 « razvratit

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger