Pasiunea pentru regalitate – hobby sau obsesie?

1

Casa regală britanică, cea mai faimoasă monarhie din lumea modernă, naşte nu doar articole în tabloide, controverse, cărţi ori visuri despre mariaje cu prinţi, ci şi pasiunea colecţionării de obiecte care au legătură cu ea. Oameni din colţuri diferite de lume, vrăjiţi de strălucirea regală, adună suvenire, urmăresc licitaţiile şi îşi transformă casele în adevărate muzee. Cât de departe merge această pasiune şi unde devine obsesie? Aceasta este întrebarea la care încearcă să răspundă documentarul “Colecţii regale”, difuzat de canalul TLC pe 25 aprilie, la ora 21.00.

de Camelia Jula

Patru colecţionari îşi expun colecţiile şi fascinaţia pentru casa regală britanică în documentarul TLC. Astfel, vom face cunoştinţă cu Margaret Tyler, o britanică de 67 de ani (foto) din Londra, care are o colecţie de 10.000 de suveniruri regale (de la căni, farfurii sau figurine până la modele ale Prinţesei Diana în mărime naturală). Adună aceste lucruri de peste 30 de ani şi a fost nevoită să ceară administraţiei locale permisiunea de a-şi construi o seră separată pentru depozitare, însă nu a avut câştig de cauză. Până când va îndupleca inimile mai puţin sentimentale de la departamentul de planificare urbană, Margaret dă petreceri cu ceai exact ca la palat, la care serveşte prăjituri în formă de coroană regală.

Manager al unui magazin din Las Vegas, Caroline Davenport are 48 de ani şi este obsedată de Prinţesa Diana, căreia i-a dedicat o cameră întreagă din locuinţa ei. Peste 300 de obiecte legate de Lady Di pot fi admirate în colecţia lui Caroline, între care şi un vas de argint pentru adunarea pomenilor, pe care însăşi Prinţesa Diana i l-a oferit ca dar de Crăciun în 1992. Caroline ştie că până şi familia ei o consideră puţin sărită de pe fix din cauza acestei pasiuni, dar nu îi pasă: a cheltuit 10.000 de dolari pentru a cumpăra o scrisoare trimisă de Diana domnişoarelor sale de onoare de la nuntă.

În Memphis, Tennessee, o găsim pe Pat Kerr, designer de ţinute vestimentare sofisticate şi fascinată de familia regală britanică. În colecţia ei pot fi văzute 100 de piese vestimentare care au aparţinut Ducelui şi Ducesei de Windsor, mii de piese confecţionate pentru Regina Victoria, precum şi patru rochii ale Prinţesei Diana. Romantică incurabilă, Pat adoră obiectele care au o poveste, astfel că a plătit peste 48.000 de dolari pentru o rochie de seară a Prinţesei Diana, după tragica moarte a acesteia.

Dar cea mai mare colecţie de obiecte regale din lume aparţine unei familii de australieni, Janet şi Phillip Williams. Aceştia şi-au creat propria Casă de Windsor, transformându-şi locuinţa din Woonona (localitate situată în apropiere de Sydney) în muzeu regal. Peste 12.000 de articole, cumpărate din pieţe, anticariate sau de pe Internet, alcătuiesc acest muzeu. Dar, spune Janet, acestea sunt doar obiectele pe care a apucat să le numere, s-ar putea să fie mult mai multe! Descoperiţi cum arată casa regală a soţilor Williams (inclusiv baia are un … tron de lemn, cu pernuţă de catifea mov) luni, 25 aprilie, de la ora 21:00, pe canalul TLC.


Tags:Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger