Păsările tropicale se reîntorc în pădurile cândva distruse din Brazilia

0

Un studiu publicat recent în ”Public Library of Science” arată că specii de păsări din pădurile tropicale braziliene, dispărute după tăieri masive și exploatări industriale, au reapărut după un sfert de secol. Studiul infirmă teoria extincției acestor specii, valabilă până în prezent.

 

Cercetarea a fost finanțată de NSF – Fundația Națională pentru Știință (SUA) și realizată în colaborare cu mai multe institute și organizații din Brazilia. Cercetătorii au plecat de la date despre populația de păsări din zonele de pădure rămase izolate după despădurire; aceste date au fost culese de-a lungul a 25 de ani, în 11 astfel de pâlcuri de pădure, care măsurau de la 10 până la 100 de hectare (luate separat). Pâlcurile de pădure analizate sunt situate în zona tropicală amazoniană, lângă Manaus, Brazilia.

În prima decadă ce a urmat despăduririi masive a zonei, păsările au abandonat pâlcurile de pădure rămase, iar specialiștii au crezut că speciile au dispărut în totalitate. Dar, în ultimii 20 de ani, arată studiul, acestea s-au întors în vechile lor spații în proporție destul de mare; din păcate, rămân și specii despre care nu se știe nimic și se crede, în continuare, că au dispărut definitiv. Motivul pentru care păsările se întorc este foarte simplu: zonele odată golașe și folosite pentru agricultură sau în alte scopuri și-au recuperat destinația inițială, redevenind păduri, chiar dacă tinere.

 

Sursa și foto: ScienceDaily.com

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger