Păsările ne reciclează mucurile de țigară

0

Păsările care trăiesc în medii urbane folosesc mucurile de țigară aruncate de oameni pentru a-și căptuși cuiburile, scrie Newscientist. Mucurile au un efect benefic pentru sănătatea înaripatelor, reducând numărul de paraziți din cuiburi, efect de care păsările s-ar putea să nu fie conștiente. Spray-urile cu nicotină sunt folosite de oameni pentru alungarea insectelor dăunătoare de pe recoltele agricole, ceea ce i-a îndemnat pe cercetătorii mexicani să testeze dacă metoda funcționează și la păsări.

Oamenii de știință de la Universitatea Națională Autonomă din Mexic au instalat capcane termale în cuiburile a 27 de cinteze și a 28 de vrăbii, specii înaripate des întâlnite în orașe, capcane care aveau prevăzute pe laturi rezistoare electrice menite să genereze căldură și să atragă paraziți precum căpușele. Aceștia rămâneau blocați pe o fâșie de bandă adezivă atașată rezistorului. Cercetătorii au mai plasat pe vârful rezistorilor și fibre de celuloză din țigări fumate sau intacte, pentru a vedea cum afectează fiecare din ele căpușele.

Echipa de cercetare a observat că cât cuibul conținea mai multe fibre, cu atât atrăgea mai puțini paraziți. Capcanele cu celuloză extrasă din mucuri de țigară au atras cu 60% mai puțini decât celelalte, sugerând că nicotina și alte substanțe chimice dintr-o țigară, eliberate doar atunci când aceasta e fumată, alungă într-adevăr paraziții. Păsările, în schimb, s-ar putea să nu fie conștiente de acest beneficiu, cred cercetătorii, motivul pentru care folosesc mugurile de țigară la căptușirea cuiburilor putând fi proprietatea termică a celulozei din țigările fumate.

Aflați mai multe pe Newscientist.

Foto: animal.descovery.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger