Pasarile, liliecii si soparlele combat schimbarea climatica

6

Aceste vietati pot juca un rol important in climatul Terrei, protejand plantele de insectele care se hranesc cu frunzisul acestora. Un studiu recent arata ca aparand aceste animale, am putea contribui la dezvoltarea unei metode simple de lupta impotriva incalzirii globale.

“Prezenta, abundenta si diversitatea pasarilor, a liliecilor si a soparlelor, principali dusmani ai insectelor, are un impact extraordinar asupra cresterii plantelor”, spune ecologistul Daniel Gruner de la Universitatea din Maryland. “Iar daca nu ai plante, nu ai organisme care sa retina carbonul”, mai declara acesta pentru Wired.

Deoarece aceste animale se hraneau atat cu insecte care mancau plante, cat si cu insecte care mancau alte insecte, s-a crezut o vreme ca nu ar avea nici un efect asupra cresterii plantelor: cand animalele devoreaza insecte ce se hranesc cu plante, populatia acestora scade. Dar cand o fac cu insecte ce se indestuleaza cu alte insecte, numarul pradatorilor care mananca ierbivore este in scadere.

Analiza facuta de cercetatorii de la Universitatea din Maryland arata ca lucrurile nu stau tocmai asa, iar prezenta animalelor ce se hranesc cu insecte este una benefica asupra plantelor.

Dupa ce a studiat 113 de cazuri in care liliecii, pasarile si soparlele au fost indepartate din habitatul lor, echipa condusa de Gruner a observat adevarata importanta a acestor animale. “Pierderea habitatului, bolile si schimbarea climatica ameninta viitorul acestor specii. Protejarea lor devine obligatorie daca vrem sa ne pastram un ecosistem sanatos”, a incheiat el.

Foto: Flickr / motleypixel.

Tags:6 comentarii

 1. sigur, acum dupa ce rupem efectiv padurile am gasit vinovatii care ne mananca vegetatia: insectele… ce zici, nu traiau bine mersi pasarile, reptilele si insectele pana sa stricam noi tot iar planeta era plina de oxigen curat??

 2. @nagaru: nu stiu cu incalzirea, dar copaci si conentratie normala de oxigen nu mai avem si se defriseaza in continuu. Asa ca ai motive sa stai linistit pe spate si sa te relaxezi, nu?

 3. Ce descoperire epocala …au descoperit apa calda si caldura!
  Normal ca au un rol animalele astea, totul exista in echilibru in natura! Doar OMUL MODERN e un dezechilibru, unde intra MODERNITATEA natura este distrusa ireversibil.
  Sunt curios cat la suta din padurea amazoniana din anul 1700 mai exista in 2010 !

 4. insecte multe sunt la umiditate ridicata, in apropierea raurilor sau chiar in camp deschis dupa o ploaie .
  vor fi broaste mereu acolo si pasari .intotdeauna cei de mai sus in lantul trofic vor reusi sa se impuna.
  pot fi ecosisteme unde animalele mananca alte animale: pescarusii se hranesc cu pesti din mare.
  unde vor fi numai insecte, vor fi insecte care se hranesc cu insecte mai mici.
  sa protejam si cei mai de sus sa nu fim invadati de lilieci si soparle.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger