Pasărea neagră albă, curiozitatea unui parc natural

0

O pasăre neagră ce a albit de-a lungul anilor este ţinta interesului unor biologi britanici şi a turiştilor pasionaţi în special de privitul păsărilor. Habitatul ei este în parcul natural Rufford Abbey Country Park, din zona Nottinghamshire, Marea Britanie. Aici şi-a făcut căminul încă de acum patru ani şi, de atunci încoace, schimbarea ei neobişnuită de penaj a atras tot mai mulţi vizitatori.

 

Pasărea suferă de leucism, o afecţiune care face ca penajul închis la culoare să devină alb, să pălească. Este o mutaţie genetică (nu neobişnuită, dar nici des întâlnită) care opreşte depozitarea normală a pigmentului de culoare în penaj. În cazul micii zburătoare din Marea Britanie, cei care au observat-o au putut vedea cum ea a albit în cei patru ani de când locuieşte în parcul natural Rufford Abbey. Leucismul este confundat adesea cu albinismul, o altă condiţie genetică, rar întâlnită, care nu lasă corpul să producă melanină, iar asta rezultă într-un colorit albicios, galben, crem sau maro deschis al exteriorului animalului care suferă de aşa ceva. În cazul leucismului, pigmentul de culoare există, doar că, aşa cum este cazul acestei păsări, nu poate fi depozitat în penaj, motiv pentru care penele devin albe.

Diferenţa se vede cel mai bine în cazul culorii ochilor, pentru că păsările care suferă de albinism vor avea şi ochi deschişi la culoare, în vreme ce acelea care suferă de leucism vor avea ochi de culoare închisă – negri. Pădurarii din parcul britanic au reuşit să o fotografieze pe pasărea „alba-neagra” chiar în vara anului trecut, când aceasta nu mai avea nici măcar o singură aripă neagră. Managerul parcului cere sprijinul turiştilor în a supraveghea pasărea, pentru că, în starea ei, este o ţintă mult mai vizibilă pentru prădători. „Pasărea a albit constant în ultimii ani şi acum este albă complet. A devenit un personaj al parcului, un adevărat simbol. De obicei, este zărită în lunile mai calde ale anului. Alte păsări cu condiţia ei mai păstrează urme de pene colorate, în funcţie de pigmenţii pe care îi au, dar cazul ei este unul cu totul particular, motiv pentru care sperăm să o avem multă vreme alături de noi”, a declarat John Clegg, managerul parcului.

 

Sursa şi foto: BBC Nature

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger