Partidul protestatarilor din Parcul Gezi

4

Manifestațiile care au izbucnit în mai 2013 în Turcia au transformat un protest de mediu într-o mișcare națională pro-democrație, iar din rândurile protestatarilor s-a născut un nou partid menit să transforme nemulțumirile în putere politică. Drumul spre succes, scrie Der Spiegel, este însă unul lung.

Protestele au început în Turcia în momentul în care guvernul a anunțat distrugerea Parcului Gezi, unul dintre ultimele spații verzi din centrul părții europene a Istanbulului, și transformarea lui într-un shopping center. Acum, însă, și-au pierdut din intensitate. Dacă, în iunie, mii de oameni au ieșit în stradă, mai întâi în Istanbul, apoi în întreaga țară, acum manifestațiile sunt răzlețe și cu distanțe mare între ele. Acesta e motivul pentru care oamenii nemulțumiți au decis să facă un pas mai departe și să înființeze un nou partid politic.

În luna octombrie, Teoman Kumbaracibasi, un actor în vârstă de 42 de ani, cunoscut pentru un serial de televizine, și Cem Köksal, un chitarist de 37 de ani, care și scrie și produce muzică, au înfițiințat Partidul Gezi, alături de alți 26 de oameni. Noua formațiune este un amestec de tineri și bătrâni, de conservatori și sângiști, de muncitori și studenți. Ce îi unește este nemulțumirea față de premierul Recep Tayyip Erdogan și față de guvernul autoritarist pe care îl conduce. Sâmbăta aceasta, partidul își va deschide porțile pentru noi membri. “Sunt sute de oameni care vor să ni se alăture chiar dacă nu au nici cea mai mică idee despre ce vor”, spune Teoman Kumbaracibasi. Köksal intervine și spune că ar fi vorba de câteva mii și că, la numai o lună de la înființarea partidului, acesta are deja 31.000 de fani pe Facebook.

Grupul din spatele formațiunii politice vrea să aibă candidați la alegerile parlamentare din 2015, iar ținta supremă nu este opoziția, ci acapararea guvernului. Mulți dintre protestatari văd însă cu ochi critici aceste obiective ce pot părea megalomane. “Gezi a fost și continuă să fie o mișcare laxă care nu poate lua forma unui partid”, spune Merve, un student care a protestat zile în șir în Parcul Gezi. Alții cred că liderii partidului sunt prea puțin cunoscuți pentru a avea sorți de izbândă. Iar președintele unei agenții de cercetare a opiniei publice, Bekir Agadir, spune că e prea devreme să se vorbească despre “o alternativă autentică la partidele tradiționale”. În plus, nu se poate spune exact câtă nemulțumire există față de actuala guvernare, din moment ce Erdogan a câștigat ultimele trei runde de alegeri.

Membri Partidului Gezi cred însă că succesul actualei guvernări are mai mult de-a face cu incompetența opoziției și că cel puțin jumătate din populație nu sprijină partidul aflat la putere, ci “caută o alternativă adevărată”, din câte spune Kumbaracibasi. Acesta și colegii săi de partid vor să creeze o societate care prețuieșete valoarea umană și să facă constituția mai democratică. Manifestul noii formațiuni politice militează pentru o ordine societală fundamentată pe drepturile tuturor indivizilor și pentru un stat de drept. Baza partidului ar urma să voteze totul online și să fie mai puternică decât liderul formațiunii. “Pot fi înlocuit oricând”, spune Köksal, președintele Partidului Gezi. Mai multe, pe Der Spiegel.

Puteți citi și:

Taksim respiră

FOTO: Un weekend în Piața Taksim

Harta Geziville, orașul cu ziduri de moloz

Așteptându-l pe Erdogan. ”Police Yok, Problem Yok”


4 comentarii

  1. Parca actorul ala a fost dintre “reprezentantii protestatarilor” care s-au prezentat la acele negocieri cu autoritatile dupa ce a inceput balciul, cand protestatarii spuneau clar ca boicoteaza negocierile si nu recunosc acei “reprezentanti”? Ar suna foarte cunoscut asa, nu? Protest care moare, protestatari ramasi care refuza ideea de implicare in politica pe moment si diverse persoane care in cel mai bun caz se fac vinovate de un munte de naivitate (in celalalt caz, de rele intentii) si infiinteaza un partid… Ma intreb cum arata legile electorale la ei.

  2. Nu merita sa apara un partid politic, dintr-un singur motiv si acela foarte mare: nu toata lumea are aceeasi orientare politica, care va sa zica nu avem cum cadea de acord asupra unei platforme program. Trebuie sa ramana miscare de strada, pentru ca multi din cei de azi nu se vor solidariza pe alte probleme, dar se vor putea solidariza altii, care stau in case acum. Si se poate milita pentru posibilitatea de a alege persoane in Parlament si in afara criteriilor geografice. Asa cum e facuta acum, asa zisa lege electorala permite doua portite: prin circumscriptie sau le vechile liste. Or, trebuie sa existe a treia posibilitate, prin care noi, care suntem putine voci la nivel local, sa putem deveni voci importante la nivel national, in afara structurilor de partid. Asta cred io ca trebe facut. Howgh, zise Winnetou.

  3. Pingback: De ce nu este Uniți Salvăm Partidul Gezi (și nici nu va fi prea curînd) | Surorile Marx

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger