Partidul Piratilor din Germania face valuri pe internet

8

O inedita formatiune politica din Germania foloseste preponderent internetul pentru a activa. Partidul Piratilor sau numit altfel Partidul Comunitatii Online incearca sa democratizeze online procesele decizionale si evita ierarhiile birocratice printr-o noua aplicatie.

La ultimele alegeri parlamentare formatiunea nu a primit decat circa 2 la suta din voturile germanilor, insa in ultima vreme numarul aderentilor – care se inscriu, evident, online – a crescut semnificativ.

Partidul Piratilor foloseste internetul pentru comunicarea interna, iar recent a lansat o aplicatie care doreste sa “democratizeze” procesele decizionale ale formatiunii, relateaza Deutsche Welle:  “liquid democracy”, adica democratie fluida.

Astfel, se incearca deschiderea cat mai mare a partidului, precum si evitarea structurilor ierarhice rigide. “Nu avem un sistem de delegati ai partidului, iar in acest moment suntem convinsi ca aceasta este solutia buna. De ce? Pentru ca exista si alte modalitati de a face politica, vrem sa fim altfel”, spune Christopher Lauer, unul din liderii piratilor. “Si poate de aceea inregistram un adevarat val de inscrieri in partidul nostru”.

Pentru a evita supraaglomerarea congreselor formatiunii cu tot felul de propuneri si memorii, Lauer a dezvoltat impreuna cu o echipa de programatori o aplicatie online. Membrii partidului se pot inregistra pe site si pot inainta propunerile lor inainte de congrese, astfel incat ordinea de zi sa poata fi planificata eficient. “Liquid Feedback” se cheama platforma recent lansata.

Detaliile platformei online a Partidului Piratilor au fost discutate indelung. Fiecare membru poate face o propunere, ceilalti o pot citi, o pot vota sau pot depune amendamente. Votul este cat se poate de simpu: drag-and-drop pe o casuta verde inseamna “DA”, pe casuta rosie inseamna “NU”. Cine nu doreste sa voteze pe o anumita tema poate transfera dreptul sau de vot unui alt membru. Partidul se mandreste cu posibilitatea oferita fiecarui membru de a participa activ la dezvoltarea politicii formatiunii.

Partidul Piratilor a fost creat in Germania in urma cu patru ani. Formatiunea militeaza pentru o deregularizare completa a spatiului virtual si pentru liberul acces la informatii si la continut, restrictionat in prezent de drepturile de autor.

Actualmente exista 12.000 de “pirati” inregistrati in Germania. Sistemul lor initial de feedback a fost insa cat se poate de controversat chiar in randurile partidului. Oponentii argumentau ca factorul emotional se pierde in totalitate atunci cand comunicatiile se desfasoara exclusiv digital. Unii au si demisionat. In plus, a aparut si problema protectiei datelor personale, avand in vedere ca modelul initial prevedea accesul public la toate documentele si propunerile membrilor.

Tags:8 comentarii

  1. Exista multe partide ale piratilor in lume. Cel german si cel sudez sunt cele mai mari, iar in Romania se incearca infiintarea unuia. Ii gasiti pe site-ul lor, Facebook…etc.

    Liquid Democracy este un sistem foarte bun, dar fiind folosit de oameni poate fi un mijloc de abuz.

  2. Da,intr-adevar partidul piratilor e de aci din Suedia,poate o fi si in Germania(nu stiu sigur),dar cei care sunt capetele si membrii partidului e foarte bine stiut ca sunt The Pirate Bay.Ei activeaza luptand in favoarea download-ului liber si fara oprelisti. In data de 1 apr.2008 parca a fost introdusa o lege care pedepseste doanload-ul.Mai precis te trezesti acasa cu o factura de platit ceea ce ai downloadat,iar in Suedia dragii mei…nu merge sa te sustragi platii pentru ca in cazul in care nu platesti factura cei ce ti-au trimis-o anunta Inkasso si apoi Kronofogdemyndigheten.Acu situatia e un pic mai complicata si anume ca orice persoana de pe teritoriul Suediei are un numar personal.ei pe baza astuia esti inregistrat ca rau platnic si nici apa minerala nu mai primesti de la vreo firma.Nu prea e de dorit sa intri in lista neagra…pacat ca se intra foarte usor cateodata chiar si pentru 20 de coroane suedeze(aprox. 2 euro)

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger