Parlamentul României, premiul întâi la corupție

2

Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) oferă, în fiecare an, premii pentru cei care promovează “Societatea Necivilizată”. Anul acesta, distincția dubioasă a fost acordată Parlamentului român.

parl

Șantaj, contrabandă, contrafaceri, fraudă, mită și spălare de bani. Grupurile organizate și oamenii corupți au avut multe succese și în 2013. Au traficat și au oprimat milioane de oameni din toată lumea, au câștigat miliarde de dolari din vânzarea de droguri, au corupt nenumărate persoane și au cimentat parteneriatele dintre infractori și politiceni. În acest context descris de OCCRP, Parlamentul României a ieșit câștigător dintre cei care, neobosiți, promovează crima și corupția.

Mențiuni mai primesc și Darko Šarić, traficant sârb de droguri, și Gulnara Karimova, fiica președintelui Uzbekistanului.

La începutul lunii decembrie, Parlamentul României a aprobat amendamente la codul penal care le-ar da membrilor săi imunitate în fața acuzațiilor de corupție. Amendamentele, care au fost votate fără dezbatere, stipulează că președintele și legislatorii nu mai sunt funcționari publici și nu mai pot fi cercetați pentru mită, abuz în serviciu, conflict de interese și alte acuzații din domeniul corupției. Membrii Guvernului condamnați deja pentru corupție ar putea fi exonerați.

“Parlamentul român a dus corupția la un nou nivel în Europa, făcând-o legală. De ce acum? Probabil pentru că știu ce au făcut și nu e bine”, spune Drew Sullivan, editor al OCCRP.

Modificările propuse sunt în contradicție cu acordurile internationale pe care România le-a ratificat. Amenamentele nu vor deveni lege până ce nu vor fi ratificate de președinte care și-a exprimat anumite îngrijorări privind noul cod penal. Cu toate acestea, răul a fost făcut, în ce privește tragerea la răspundere a Guvernului. Modificările au fost votate în “marțea neagră” în care parlamentarii au propus și aministia pentru cei cu pedepse cu închisoarea sub șase ani, sub pretextul de soluționare a aglomerației din închisori, dar cu motivul real de a elibera foști miniștri, noteză OCCRP.

În prezent, 28 de membri ai Parlamentului au fost condamnați sau sunt judecați pentru corupție Peste 100 de primari sunt judecați pentru abuz în serviciu.

OCCRP este un consorțiu format din 19 centre de jurnalism de investigație comerciale și non-profit din Europa și Asia Centrală, fondat în 2006.

Sursa: OCCRP


2 comentarii

  1. Azi am citit că iranienii vor să mute capitala de la Teheran şi că au 290 de în loc de 470 sau câţi avem noi, fiind că e o ţara cu suprafaţă mult mai mare şi populaţie triplă faţă de cât avem noi. Concluzia e că 180 buc parlamentari trebuie să dispară urgent din Parlamentul României de bună voie sau forţaţi, nu contează cum, însă trebiue să dispară dacă vrem să fim o ţară măcar la fel de civilizată ca şi Iranul.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger