Parlamentul ne leagă computerele direct la serverele serviciilor secrete

0

Comisia de Tehnologia Informațiilor și Comunicații din cadrul Camerei Deputaților a organizat azi, 11 iunie, o dezbatere pe tema celor două proiecte de acte normative pe care trebuie sa dea rapoarte: propunerea de lege privind înregistrarea cartelelor pre-pay și a identificării utilizatorilor de Wifi publice (unde este cameră decizională) şi propunerea de lege privind securitatea cibernetică (unde este prima cameră sesizată, deci Senatul va avea votul decisiv). Câțiva reprezentanți ai societății civile au participat la dezbatere, înmânând oficial comisiei și petiția lansată după conferința Coliberator și care cere decidenților politici să renunțe la aceste proiecte și să respecte dreptul cetățenilor la viață privată.

 

cyber-security-624x415

 

de APADOR-CH (Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki)

 

Proiecte de legi care înlocuiesc logica cu vigilența serviciilor de informații

 

APADOR-CH a reacționat – împreună cu alte organizații ale societății civile – la maniera total netransparentă și lipsită de consultare publică în care Guvernul și apoi Senatul au adoptat proiectul cu privire la cartelele pre-pay. Aceasta este deja a patra încercare legislativă de a impune aceste prevederi abuzive, care încalcă drepturi fundamentale ale cetățenilor.

Ne întrebăm după câte încercări se vor opri?

În legătură cu al doilea proiect legislativ APADOR-CH constată că în realitate, prin proiectul de lege privind securitatea cibernetică, se urmărește eludarea prevederilor din Codul de procedură penală (cpp), potrivit cărora o perchezitie informatică se poate efecuta numai în cazul în care o persoană a comis o infracțiune și numai în baza autorizației unui judecător (art. 168 din cpp). 

Or, potrivit proiectului de lege privind securitatea cibernetică, percheziția informatică se poate efectua chiar dacă persoana vizată nu a comis nicio faptă penală/infracțiune și fără să mai fie nevoie de autorizația unui judecător.

Deci, o consecință gravă a adoptării proiectului de lege este că persoanele care nu comit infracțiuni vor avea mai puține drepturi și garanții decât cele care comit infracțiuni, ceea ce este absurd. Cu alte cuvinte, este rezultatul înlocuirii logicii cu vigilența serviciilor de informații.

Mai jos vă prezentăm punctele de vedere ale Asociației pentru Tehnologie și Internet (ApTI) pe marginea celor două proiecte de lege, puncte de vedere cu care APADOR-CH este de acord și care au fost prezentate azi comisiei din Camera Deputaților.

 Opinia ApTI privind proiectul securitate cibernetica iunie 2014

Opinie ApTI privind proiectul prepay iunie 2014

 Comentariile APADOR-CH pe marginea celor două proiecte de lege:

– tehnic vorbind, înregistrarea utilizatorilor cartelelor pre pay este ineficientă, acest obstacol poate fi ocolit de aceia care vor s-o facă (prin cumpărarea cartelelor prin interpuși sau softuri de modificare a afișării numărului apelantului);

– viața privată are drept componentă esențială confidențialitatea, iar statul are obligația de a o respecta;

– acest proiect de lege va induce o situație similară, prin caracterul disproporționat al aplicării supravegherii electronice, ca și în cazul directivei Big Brother, anulată la Curtea de Justiție Europeană;

– măsura pe care Parlamentul și Guvernul încearcă să o implementeze prin această lege a fost respinsă de evaluarea Comisiei Europene, cu ocazia adoptării directivei Big Brother. Așadar, CE a considerat că înregistrarea cartelelor prepay este mai gravă decât reglementările din amintita directivă.

– proeictul de lege privind securitatea cibernetică contravine flagrant unei noi directive a Parlamentului European exact pe aceeași temă, adoptată la prima citire de PE anul acesta;

– proiectul stabilește aceleași obligații și același regim pentru utilizatorii individuali ca și pentru cei de stat sau pentru companii de comunicații (Articolul 5, pct. 8 din proiect spune că  „infrastructuri cibernetice” sunt  infrastructuri din domeniul tehnologiei informației, constând în sisteme informatice, aplicații aferente, rețele și servicii de comunicații electronice”.  Calculatorul de acasă este un sistem informatic, cu aplicațiile aferente;

– proiectul permite efectuarea de percheziții informatice fără autorizație de la un judecător, ceea ce contravine reglementărilor din Codul de procedură penală în vigoare.

Sursa: APADOR-CH


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger