După zeci de ani de campanii și la doi ani după ce Grecia a fost amendată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru că nu a extins drepturile de protecție asupra comunității LGBT, astfel încât să includă, printre altele, și parteneriatele domestice, parlamentul a început să discute o nouă lege în acest sens, scrie The Guardian. Inițiativa a stârnit o dezbatere aprinsă, episcopul Ambrozie de Kalavrita îndemnându-i pe adepții Bisericii Greco-Ortodoxe să-i denunțe pe „ciudații naturii”, cum îi numește el. „Oricând și oriunde îi întâlniți, scuipați-i”, a scris el într-o postare de blog. „Condamnați-i. Ponegriți-i. Nu sunt oameni! Sunt ciudățenii ale naturii!”.
Activiștii pentru drepturilor comunității LGBT, care au început să fie tot mai vizibili în Grecia, speraseră într-o redresare a situației lor într-o țară homofobă sub guvernarea de stânga a premierului Alexis Tsipras. Însă coabitarea forțată cu micul partid de dreapt Grecii Independenți și persistența homofobiei în raportarea la stânga au tergiversat eforturile lor. Deși noul proiect de lege acordă cuplurilor homosexuale drepturi de care se bucură cuplurile heterosexuale, mai exact cele de moștenire și de declarare comună a impozitelor, activiștii spun că el nu merge suficient de departe.
„Proiectul nu asigură egalitate în fața legii, mai ales în ceea ce privește adopția copiilor și custodia asupra lor, dar se apropie de asta”, a spus activistul LGBT Leo Kalovirnas. „Politicienii din această țară au tendința să se ascudă în spatele bisericii însă sunt și ei, în marte parte, homofobi”. Într-o societate marcată de conservatorism, în ciuda identificării ei cu o cultură hedonistă care atrage milioane de turiști în fiecare an, Biserica Ortodoxă nu este singura care se opune cu vehemență acordării de drepturi egale persoanelor gay. Când au blocat legea anul trecut, cele două partide de centru-dreapta aflate atunci la guvernare spuneau că mariajele între persoanele de același sex au ajuns un „pericol” pentru o națiune ce respectă tradiția.
Codul canonic ortodox, care nu permite mai mult de trei căsătorii, interzice explicit uniunile între persoane de același sex. „Actul sexual e un dar de la Dumnezeu, însă unul dat spre folosință între un bărbat și o femeie, doar în interiorul tainei căsătorii”, a scris mitropolitul Kallistos de Diokleia într-o introducere la creștinismul răsăritean. „Dar trebuie, bineînțeles, să dăm dovadă de o mare compasiune și sensibilitate în toate cazurile de homosexualitate”. Lucruri de care nu a dat însă dovadă episcopul Ambrozie de Kalavrita, pe care activiștii vor să-l dea în judecată pentru discursul defăimător de pe blogul său.