Parlamentul European a votat pentru a da țărilor membre dreptul legal de a interzice cultivarea de OMG

0

 Parlamentul European a votat astăzi, 11 noiembrie, o nouă lege referitoare la posibilitatea de a interzice la nivel național culturile modificate genetic. Comitetul de mediu al Parlamentului a votat pentru a amenda poziția agreată în luna iunie anul trecut de către miniștri, care, potrivit Greenpeace, era plină de lacune legislative și era în opoziție cu votul precedent al Parlamentului.

 

 

 

Comentând asupra rezultatului votului, Marco Contiero, director de politici agricole al Greenpeace EU, a declarat: „Felicitări noului Parlament pentru că vrea să asigure o agricultură și un mediu libere de OMG-uri pentru europeni. Parlamentarii au îmbunătățit radical textul adoptat de Consiliu, care a fost influențat masiv de guvernul britanic, care este pro-OMG. Votul de astăzi ar permite țărilor Europene un drept legal, solid de a interzice cultivarea de  OMG pe teritoriul acestora, astfel industria biotehnologiei cu greu va putea să atace aceste interziceri în judecată.”

Prin această poziție, Parlamentul a restabilit dreptul țărilor de a interzice cultivarea OMG pe fondul îngrijorărilor cu privire la mediu și a limitat rolul central pe care miniștrii UE voiau să îl ofere companiilor biotehnologice în procesul de interzicere. Parlamentul, Comisia și guvernele vor începe acum negocierile, cu scopul de a finaliza această nouă lege în următoarele săptămâni.

Puteţi citi şi:

În România există încă culturi ilegale de soia modificată genetic

România modificată genetic


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger