Parlamentul European a respins ACTA

1

Parlamentul European a respins definitiv ACTA; împotriva tratatului internaţional menit să reglementeze sever produsele contrafăcute şi pirateria digitală s-au pronunţat 478 europarlamentari, doar 39 fiind pentru, informează TVR Info. În aceste condiţii, ACTA nu mai are nicio şansă în plan european; un nou acord ar trebui discutat de la zero.

Raportorul PE pentru ACTA, David Martin, consideră că tratatul care ar trebui să protejeze proprietatea intelectuală are mari neajunsuri, sancţiuni prea dure şi prevederi periculoase. Eurodeputatul britanic a cerut Parlamentului European, respingerea acordului ACTA. „Domnule preşedinte, recomandarea mea este să respingem tratatul ACTA”, a declarat acesta, motivând că acordul are neajunsuri grave şi formulările sunt prea vagi.

Karel de Gucht a spus, în schimb, că “scopul tratatului ACTA este de extinde instrumentele de protecţie a proprietăţii intelectuale – un principiu de succes în Europa şi pe care acest Parlament l-a sprijinit. ACTA nu are alt scop, nici mai mult, nici mai puţin de atât.”

Reprezentanţii a 22 de state membre UE au semnat în 26 ianuarie, la Tokyo, Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA), care pentru a intra în vigoare avea nevoie de aprobarea Parlamentului European (PE). Scopul acordului (între UE, SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud şi Elveţia) era, potrivit PE, acela de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA) a generat ample proteste, la începutul anului desfăşurate în 22 de state membre UE printre care şi România.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat atunci, că România nu ar fi trebuit să semneze ACTA până nu avea garanţii că un drept legitim, cel al apărării proprietăţii intelectuale, nu atinge dreptul la viaţă privată şi dreptul la protecţia datelor cu caracter personal.

Sursa: TVR Info

Foto: Cnreviews.com


Un comentariu

  1. Pingback: Scurgere de informaţii: ACTA se întoarce pe uşa din dos | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger