Parlamentarii ucraineni vor gay-ii după gratii

1

Marți, 2 octombrie, parlamentari homofobi din Ucraina au propus ca promovarea homosexualității să fie o infracțiune și să se pedepsească cu închisoarea. Proiectul de lege, scrie Reuters, care a trecut de primele două audieri, nu definește clar ce înseamnă “promovarea homosexualității”, însă spune clar că amenință siguranța națională. Mișcarea activistă AllOut a lansat o campanie cu semnături pentru a-l convinge pe președintele parlamentului, Volodymyr Lytvyn, să nu susțină legea.

“Unele instituții de presă, care sfidează interesele societății și pe cele ale statutului, promovează o atitudine tolerantă față de unele lucruri precum relațiile sexuale între oamenii de același sex”, s-a pronunțat autorul legii într-o notă care a însoțit proiectul de lege. “Răspândirea homosexualității reprezintă o amenințare la securitatea națională pentru că duce la epidemii de HIV/SIDA și, în același timp, distruge instituția familiei și poate genera o criză demografică”. Dacă legea va fi promulgată, cei care importă, produc sau răspândesc “materiale care promovează homosexualitatea” vor risca până la 5 ani de închisoare.

Homosexualitatea este legală în Ucraina de la prăbușirea URSS-ului din care s-a desprins, în 1991, însă un sondaj de opinie din 2011 a arătat că 78% dintre ucraineni nu văd cu ochi buni homosexualitatea, ceea ce înseamna că noul proiect de lege poate fi un instrument electoral util (la 28 octombrie 2012, statul ex-sovietic va găzdui alegeri parlamentare). Potrivit AllOut, legea nu va fi validată dacă președintele parlamentului, Volodymyr Lytvyn, refuză să o semneze. Lytvyn, de altfel, este măcinat de dubii; acum câteva săptămâni, a ridicat semne de întrebare privind proiectul de lege în urma unor contestații internaționale.

Aflați mai multe detalii pe Reuters.

 

Puteți citi și:

Dispariția dinozaurilor, teoria homofobă

Jan Tudor Barcelona. Scurta istorie a unui cuplu gay

Băieți romi care iubesc băieți

Nancy Wilson: Femeie, activistă de drepturile omului, lesbiană și preot


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger