Parlamentarii ruși vor să interzică cuvintele străine

0

Nu de puține ori am auzit oameni deplângând soarta limbii române, care s-ar fi umplut de englezisme, suspinând după o limbă curată ca lacrima. La fel fac, de altfel, și parlamentarii ruși, care, nedându-și seama că limba vorbită se află în permanentă evoluție și legătură cu alte limbi, vor să interzică prin lege folosirea cuvintelor străine.

Dacă mai țineți minte, o tentativă similară se lansa și în România secolului al XIX-lea, când latiniștii voiau să renunțe la pervertita ”cravată”, de origine franceză, în favoarea neaoșului ”gât-legău” sau la fandosita ”batistă” pentru plasticul ”nas-ștergău.” În zilele noastre, Partidul Liberal Democrat din Rusia intenționează nu doar să epureze limba rusă de orice influență străină, ci și să pedepsească, potrivit RT.rom, orice ”violare a normelor limbii ruse contemporane.”

Justificarea propunerii înaintate pentru dezbatere pornește de la invazia de cuvinte din limba engleză, care s-a abătut asupra limbii ruse după prăbușirea Uniunii Sovietice. ”OK”, ”dealer”, ”manager”, ”wow” sau ”single” sunt doar câteva dintre importurile lexicale cărora parlamentarii ruși vor să le declare război. Vorbitorii au de ales fie să folosească sinonime (uneori arhaice), fie să primească o pedeapsă. Un rus obișnuit ar urma să plătească o amendă de până la contravaloarea a 80 de dolari, iar o companie care folosește englezisme ar urma să fie amendată cu până la 1650 de dolari.

De-a lungul secolelor, au mai existat mișcări în Rusia care au încercat să promoveze purismul lingvistic, chiar dacă limba rusă a absorbit dintotdeauna cuvinte din limbi străine, cum ar fi mongola, franceza, italiana sau germana. RT.com precizează cu sarcasm că însuși cuvântul ”Rusia” e de origine străină, provenind de la grecescul ”Rossiya”, dar că acesta va fi păstrat ca atare, proiectul legislativ urmând să se aplice doar la importurile recente.

Sursa: RT.com

Foto: ashleyannabrown.bigcartel.com

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger