Parlamentarii polonezi poartă masca lui Guy Fawkes pentru a protesta împotriva ACTA

2

Dat fiind că Polonia, alături de alte 21 de state membre UE, a semnat joi ACTA, străzile mai multor orașe poloneze au fost asaltate de protestatari. După semnarea tratatului în Japonia, nu doar oamenii care au ieșit în stradă să militeze împotriva acestei măsuri de cenzură au arborat celebra mască a lui Guy Fawkes, repusă în circulație de mișcarea hacktivistă Anonymous, ci și politicienii polonezi.

Reprezentanții partidului de stânga condus de activistul Janusz Palikot au purtat în timpul discuțiilor parlamentare măștile revoluției, atât de vehiculate în ultima vreme. Acest gest a fost motivat de critica la adresa semnării tratatului ACTA. În același timp,. cel mai mare partid de dreapta din opoziție, a cerut organizarea unui referendum pe marginea acestei controversate chestiuni. Până acum, Polonia a reacționat cel mai violent la semnarea tratatului inițiat de Japonia, care ar putea pune capăt liberei circulații a informației online.

Aderarea Poloniei la acest tratat a determinat mai multe atacuri informatice asupra site-urilor guvernamentale poloneze, mișcarea Anonymous făcând ca multe pagini web să fie indisponibile câteva zile la rând. De asemenea, în Cehia, un grup de activiști locali din aceeași zonă de acțiune au atacat site-ul unui grup care susține ACTA, a cărui misiune este că solecteze sume rezultate din producția muzicală.

 

Sursa: Yahoo News

Foto: AP / Alik Keplicz

 


2 comentarii

  1. Ruch Palikota (Miscarea lui Palikot) nu este de stanga, asa cum gresit este mentionat in articol, ci de dreapta. Este o factiune desprinsa din actualul partid de la putere, de dreapta, PO (Platforma Obywatelska – Platforma Civica)al lui Donald Tusk.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger