Pariul avionului solar: un zbor în jurul lumii, fără combustibil

0

Despre Solar Impulse, avionul alimentat cu energie solară care a traversat SUA de la vest la est, v-am mai povestit de câteva ori, anul trecut. Creatorii avionului au dezvoltat, acum, o variantă mai mare, îmbunătăţită, a acestui avion solar şi plănuiesc să realizeze, cu el, un zbor în jurul lumii, scrie publicaţia The Guardian.

 

 

Noul Solar Impulse a fost prezentat publicului în Elveţia, iar zborul lui în jurul lumii, fără combustibil, alimentat numai cu energie solară, ar urma să aibă loc anul viitor. În cazul lui Solar Impulse 2 (cum este numit noul avion), anvergura aripilor este cu opt metri mai mare decât a primei variante, iar carlinga a fost complet regândită, cu scopul îmbunătăţirii aerodinamicii şi reducerii greutăţii avioanului.

Echipa elveţiană care a lucrat la realizarea aparatului de zbor speră ca acesta să zboare timp de cinci zile şi cinci nopţi, în martie 2015, folosind exclusiv energie electrică generată de panourile fotovoltaice montate pe aripi, care vor capta energia solară. Energia generată în timpul zilei va fi stocată în baterii pentru a alimenta călătoria din timpul nopţii, când avionul va zbura la viteză mai redusă, pentru a-şi conserva resursele.

Bertrand Piccard, unul dintre cei doi piloţi ai avionului şi, totodată, preşedintele companiei Solar Impulse, spune că avionul va zbura mai rapid în timpul zilei decât primul prototip. „Ştim că nu este cel mai uşor mod de a face înconjurul lumii, dar probabil este cel mai spectaculos pentru a câştiga notorietate şi a demonstra ce putem face cu ajutorul energiilor regenerabile”, a declarat el. Mai multe zboruri de încercare (teste) vor avea loc în acest an cu Solar Impulse 2, înainte de încercarea de a face ocolul lumii, anul viitor.

 

În materialul video de mai jos puteţi vedea prezentarea lui Solar Impulse 2:

 

 

Sursa: The Guardian

Foto: Bayermaterials

 

Puteţi citi şi:

Avionul solar şi-a încheiat cu succes călătoria de traversare a SUA

Un avion cu celule solare încearcă un zbor de 24 de ore

Primul zbor internaţional cu un avion solar

Zbor de 19 ore (zi şi noapte) al avionului solar

Avionul solar, un nou test: traversarea SUA de la vest la est


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger