Parisul, sufocat de smog, reduce traficul de maşini prin circulaţie alternativă

0

Poluarea tot mai ridică a aerului a acoperit Parisul şi mare parte din nordul Franţei cu un nor dens de smog toxic, iar autorităţile franceze încearcă soluţii radicale pentru a scăpa de acest fenomen. De ieri, traficul maşinilor prin oraş a fost redus prin impunerea circulaţiei alternative, în acest scop, scrie site-ul Mashable.

 

 

Măsura de urgenţă permite maşinilor cu număr de înmatriculare par să circule numai în zilele pare ale săptămânii şi celor cu număr impar, în zilele impare ale săptămânii, susţine publicaţia Le Monde. Restricţiile nu se aplică taxiurilor, maşinilor electrice sau de tip hibrid şi nici vehiculelor care transportă mai mult de trei persoane deodată. Săptămâna trecută, autorităţile pariziene au redus limita de viteză permisă în oraş la aproximativ 30 de kilometri pe oră şi au instituit gratuitatea transportului public, cu scopul de a descuraja parizienii să meargă cu maşina.

Poluarea aerului a devenit atât de drastică în Paris săptămâna trecută, încât Turnul Eiffel a “dispărut” aproape complet, înghiţit de smog. Vântul a dus amestecul de particule toxice şi peste Canalul Mânecii, în Marea Britanie, dar şi în alte părţi din Europa vestică. Agenţia Airparif, care monitorizează calitatea aerului din Franţa, a pus apariţia smogului pe seama tiparului ciudat meteorologic, de sezon şi a emisiilor de la vehicule şi ferme industriale. O combinaţie mai puţin fericită de vânturi şi curenţi a ţinut smogul la un nivel atmosferic jos, ceea ce a făcut poluarea atât de vizibilă şi a stârnit îngrijorare.

O criză similară a calităţii aerului a îmbrăcat Parisul în smog şi anul trecut, cam pe vremea asta, ceea ce a determinat autorităţile franceze să ia măsuri precum cele impuse acum. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, solicitase mai din timp guvernului francez să limiteze numărul de maşini de pe şosele, dar ministrul Ecologiei, Ségolène Royal, a amânat decizia, sperând că situaţia se va îmbunătăţi de la sine. Sâmbătă, Hidalgo a anunţat pe contul ei de Twitter că măsurile cerute de ea au fost aprobate de către guvern.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: Mashable, The Guardian, Le Monde

 

Puteţi citi şi:

Primarul Parisului vrea să interzică maşinile diesel în oraş, în următorii cinci ani

Parisul a interzis circulaţia a jumătate din maşini, din cauza poluării

Franța stinge luminile noaptea

De ce sperma francezilor își pierde potența

FOTO Protest împotriva poluării din China: miri cu măști de gaze

Primul chinez care dă în judecată guvernul din cauza smogului


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger