Părinții își văd cel mai mic copil ca fiind mai mic decît e

0

Multor părinți, cînd li se naște al doilea copil, li se pare că primul e mai înalt decît îl credeau. Explicația ar putea fi că primul pare mai înalt pentru că e mai mare decît bebelușul dar e vorba de altceva.

 

 

Jordy Kaufman de la Swinburne University of Technology din Australia a făcut a întrebat 747 de mame dacă își amintesc de o schimbare bruscă a primului copil după ce l-au născut pe al doilea. 70% dintre mame au spus că da.

Cercetătorul le-a rugat pe mame să estimeze înălțimea primului lor copil și s-o marcheze pe un perete. S-a dovedit că mamele își evaluau copiii ca fiind mai mici cu 7,5 cm în medie. Prin contrast, estimarea înălțimii copilului mai mare era aproape exactă.

Părinții, mamele în special, au tendința să-și vadă cel mai mic copil ca fiind mai mic decît e. Iar cînd apare un alt copil, acest tip de eroare de apreciere i se aplică automat lui.

Implicația, spune Kaufman, e că îl vedem pe cel mai mic mai tînăr decît e. Așa s-ar explica de ce în ochii părinților bebelușul familiei rămîne mai mult timp bebeluș, chiar și după ce s-a maturizat. De multe ori e ușor să-ți dai seama care e cel mai mic frate sau cea mai mică soră dintr-o privire, după aerul mai copilăros.

O altă implicație e aceea că nu trebuie să avem încredere totală în percepțiile noastre.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger