Parfumul care atrage jaguarii înspre camerele video ascunse

0

Camerele video ascunse (camere – capcană) sunt folosite din ce în ce mai mult în cercetările asupra faunei sălbatice şi adună dovezi extrem de importante, pentru oamenii de ştiinţă, despre viaţa şi obiceiurile animalelor studiate. Problema este, însă, cum să fie atrase animale mai retrase înspre locurile unde sunt ascunse camerele. Spre exemplu, jaguarii. Dar soluţia a fost găsită: parfumul Obsession for Men de la Calvin Klein. Cel puţin în cazul jaguarilor se pare că funcţionează de minune, scrie Oddity Central citând Scientific American şi The Washington Post.

 

 

Potrivit biologului Miguel Ordeñana, de la Muzeul de Istorie Naturală din Los Angeles (totodată, un specialist în tehnica ascunderii camerelor video în natură), ideea folosirii parfumului îi aparţine unui cercetător de la Grădina Zoologică Bronx, care a încercat mai multe arome diferite până a descoperi că jaguarii au o afinitate pentru marca Clavin Klein. Ce anume face acest parfum special? Se pare că ingredientele sale principale – extract de vanilie şi feromonul civetone – creează o combinaţie irezistibilă pentru felinele menţionate. Feromonul în cauză, provenit de la mangusta africană, are un miros puternic de mosc şi este unul dintre cele mai vechi ingrediente folosite pentru parfumuri din lume.

“Credem că acest miros se aseamănă celui specific marcării teritoriului, în cazul jaguarului, aşa că răspunsul lui este acţiunea de imprimare a propriului miros peste cel adulmecat”, consideră Ordeñana. Iar mirosul de vanilie se crede că stârneşte curiozitatea felinelor. Cercetătorii parfumează uşor o ramură de copac aflat în raza vizuală a camerei ascunse, spre exemplu, pentru a aduce jaguarul “la filmare”. Comportamentul acestuia este, astfel, înregistrat şi devine foarte util cercetătorilor care studiază viaţa acestor feline. Informaţia este importantă şi pentru doritorii de plimbări prin junglă: este mai bine să nu vă parfumaţi, dacă ajungeţi într-un astfel de loc, pentru că aromele dintr-un parfum sau altul pot atrage, după caz, întâlniri mai mult sau mai puţin plăcute.

 

Surse şi fotoScientific American, The Washington Post, Oddity Central

 

Puteţi citi şi:

De ce felinele nu iubesc dulciurile


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger