Parcuri eoliene care zboară sau plutesc, viitorul energiei regenerabile

0

La șase mile sud-vest de Norvegia, are loc prima demonstrație la scară mare a unei turbine eoliene plutitoare. Adâncimea apei, de 200 de metri, elimină posibilitatea montării turbinei pe fundul mării sau montarea turbinei pe un turn care se scufundă.

În schimb, stă pe un cilindru de oțel, este ținută dreaptă cu balast și este fixată cu un stâlp de ancorare.

Începând cu 2010, turbina a generat 15MWh de energie. Dacă vor supraviețui valurilor și vânturilor, turbinele plutitoare vor trece de la plauzibile la probabile.

Deși turbinele pe pământ domină, în continuare, domeniul, parcurile eoliene în larg se vor dezvolta tot mai mult, mai ales dacă turbinele plutitoare vor produce electricitate suficient de ieftină pentru a concura.

Platformele plutitoare pot transforma vântul chiar și de deasupra apelor cele mai adânci din Mediteraneană sau din largul Japoniei și chiar din largul celor două coaste ale Americii, spune Peter Jamieson, consultant pe energie la GL Garrad Hassan.

În larg, vântul bate cu o viteză mai mare, iar condițiile sunt mai bune. “Suntem la stadiul în care avem câteva prototipuri de turbine plutitoare, dar tehnologia nu este stabilită”, spune acesta.

În proiectele eoliene din larg, sunt recomandabile turbine mai puține și mai mari. În proiectele noi sunt folosite turbine cu o capacitate de între 5 și 7 MW și de între 126 și 164 de metri diametrul. Turbinele de pe uscat sunt jumătate cât acestea din larg.

O tehnologie aflată în stadiu mult mai incipient este cea a turbinelor zburătoare care captează vântul de la altitudini mari, care, potrivit lui Ken Caldeira, cercetător climatic la Universitatea Standford, au suficientă energie pentru a alimenta civilizația. Compania germană SkySails a realizat zmeie enorme, remorcate de nave transportatoare care ar putea fi viitorul captării energiei eoliene de la înălțimi foarte mari.

Foto: Flickr /eiler wessel

Sursa: Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger