Parcul Circului din Bucureşti a fost reîntregit

0

În urma şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti din data de 30 septembrie, a fost anulată deja celebra H.C.G.M.B. 155/2011. Prin această Hotărâre, Parcul Circului fusese ciuntit, o suprafaţă de 11.050 de metri pătraţi fiind dată în administraţie Circului Globus, pentru a fi folosit de către menajerie, drept compensaţie pentru faptul că terenul menajeriei fusese retrocedat lui Gheorghe Stelian, care intenţiona să ridice acolo un imobil P+19. La această şedinţă a participat şi reprezentanta Grupului de Iniţiativă Civică Lacul Tei, Victoria Cernescu, care a luat cuvântul şi a pledat pentru revenirea terenului în administrare publică.

de Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei

De-a lungul timpului, cetățenii organizați în Grupul de Inițiativă Civică Lacul Tei au făcut demersuri constante ca acest teren să redevină o parte componentă a domeniului public, în administrarea A.L.P.A.B. (o petiţie cu 1.268 de semnături, o mişcare de protest soldată cu scoaterea gardurilor care limitau accesul în zonă, o audienţă la primarul general Sorin Oprescu, o audienţă la viceprimarul Cornel Pieptea, multiple solicitări de revocare, participări la şedinţele Primăriei Municipiului Bucureşti, depunerea a cinci petiţii către diferite autorităţi) și să fie întreținută într-un mod corespunzător, cu alte cuvinte, parcul să redevină parc.

Parcul Circului este un spaţiu foarte iubit de locuitorii cartierului şi nu numai. Celălalt parc al cartierului, Parcul Tei, este un parc-muzeu-restaurant, cu acces restricţionat pentru câini şi biciclete, închis pe timpul nopţii, cu parcări înlocuind spaţiul verde şi cu statui noi şi inestetice, cele vechi dispărând fără urmă, deşi era cunoscut pentru statuile sale numeroase, chiar şi din literatură, fiind „parcul cu statui” din textele lui Mircea Cărtărescu. De aceea, anularea H.C.G.M.B. 155 este atât de importantă, păstrarea locurilor cu tradiţie pentru petrecerea timpului liber din cartier fiind o prioritate, unind comunitatea, în aceste vremuri de avânt imobiliar.

E.N., membră a grupului de iniţiativă

Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei este format din locuitori ai cartierului Tei care s-au hotărât să schimbe în bine spaţiul unde locuiesc, în conformitate cu nevoile lor. A fost înfiinţat în 2010, în cadrul Programului de organizare comunitară derulat de Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe, când câţiva locuitori din cartier s-au hotărât să rezolve probleme comune. De atunci, Grupul a reuşit să convingă autorităţile locale să permită parcarea maşinilor pe bulevardul Lacul Tei între orele 19:30 şi 7:30, a obţinut reabilitarea Aleii Judeţului, cu asigurarea unei zone pietonale, a organizat expoziţia de fotografie „Istorie şi tradiţie în Lacul Tei”, a convins Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti să demareze un studiu hidrogeologic împreună cu Facultatea de Hidrotehnică, pentru a determina cauzele reducerii nivelului lacului din Parcul Circului, şi să furnizeze datele privind bugetul pentru Parcul Circului pe 2013 şi 2014, a mers în audienţe la diferiţi reprezentanţi ai autorităţilor şi a elaborat nenumeroase petiţii, solicitând rezolvarea unor probleme din cartier.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger