Parc natural care oferă soluţii la criza apei în Siria

2

Siria arată că viaţa poate fi trăită şi cu mai puţină apă printr-un parc tematic cu plante rezistente la secetă în Dummar, o suburbie a Damascului, informează Tree Hugger.

Satele siriene se golesc din cauza secetei, ducând la o situaţie pe care Naţiunile Unite au denumit-o “cea mai mare strămutare internă din Orientul Mijlociu din ultimii ani”.

În acest context, vicepreşedintele sirian Najah Al-Attar a deschis, recent, parcul tematic care foloseşte tehnici de irigare prin picurare. În parcul de 1.000 de metri pătraţi se colectează apa de ploaie şi se foloseşte energie solară pentru a genera electricitate pentru pomparea apei pentru irigare. Irigarea prin picurare este o tehnică de conservare a apei care transportă apa la plantă printr-un sistem de conducte şi găuri mici făcând ca risipa apei să fie minimă.

Siria a înregistrat o scădere de aproape 40% a apei disponibile pe cap de locuitor între 2002 şi 2008 din cauza lipsei precipitaţiilor şi managementului slab al apei. Parcul este, aşadar, un exemplu de adaptare la criză de apă pentru Orientul Mijlociu arid.

Turcia, de exemplu, foloseşte tehnici de irigare care economisesc apa pe mai puţin de 10% din terenul irigabil. De aceea, trei sferturi din apa folosită în Turcia este consumată în agricultură.

Parcul din Siria este un început timid, dar promiţător pentru ţara unde 70% din pământ este arid.

Foto: Flickr/ DJ-Dwayne

Tags:2 comentarii

  1. In anul 2010 am fost in Siria.Este o tara arida unde in intervalul aprilie-octombrie nu ploua niciodata[nici macar o picatura] Singura sursa de apa a tarii,atat pentru baut cat si pentru irigat ,este lacul de pe Eufrat ridicat cu ajutor sovietic si romanesc pe vremea raposatului presedinte Al Asad[prieten cu nea Nicu].Candva situatia era mai buna , dar vecinii ,Turcia si Israelul,[din exces de “prietenie si buna vecinatate”] au dininuat sau anulat unele cursuri de apa prin deviere .Peste 70 % din teritoriu este desert,au o singura sursa de apa,vara temperatura depaseste zilnic 40 grade si nu ploua niciodata – iar acum vine paradoxul -am vazut pe piata romaneasca[spre rusinea noastra] rosii importate din Siria ! Secretul ? :stiu sa pretuiasca fiecare centimetru patrat de pamant si fiecare picatura de apa ,plus multa ,multa munca.

  2. Pingback: Lista care face ordine între cele 300.00 de specii de plante cu 1 milion de nume » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger